Главная » Файлы » Мои файлы |
ЗВІТ про виконання навчальної практики з менеджменту
[ Скачать с сервера (183.0 Kb) ] | 30.07.2017, 17:11 |
ВСТУП Мета дослідження полягає у тому, щоб на основі залучення комплексу джерел, дослідити особливості розвитку кондитерської галузі харчової промисловості в Україні та особливості культури управління та культури менеджера. Завдання: з’ясувати стан і повноту дослідження проблеми; охарактеризувати кондитерську галузь харчової промисловості в Україні та порівняти показники за останні роки; розглянути поняття культури управління ; визначити роль культури менеджменту; проаналізувати складові культури управління. Актуальність теми полягає в тому, що ринок кондитерських виробів України є гарним об’єктом для дослідження,адже він є одним з найбільш розвинених у вітчизняній харчовій промисловості. Об’єктами практики в університеті є структура університету (ректорат, деканат економіки та менеджменту, кафедра менеджменту). Термін проходження навчальної практики на базі університетської науково - технічної бібліотеки: 1 тиждень ( прибуття для проходження практики, інструктаж з техніки безпеки, організаційні питання – 1 день; перебування на базі практики, збір матеріалів для оформлення звіту про навчальну практику – 4 дні; написання звіту про навчальну практику – 2 дні). РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ 1.1. КОНДИТЕРСЬКА ГАЛУЗЬ ЯК ОДНА ІЗ ГАЛУЗЕЙ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Український ринок кондитерських виробів – один із найбільш розвинутих у вітчизняній харчовій промисловості. Особливості кондитерської продукції, розширений і постійно обновлюваний її асортимент, значний термін придатності виробів, відсутність державного регулювання ціноутворення, відносно високий рівень рентабельності виробництва роблять географічний ринок майже необмеженим. Зростання доходів населення, підвищення його купівельної спроможності та попиту на продовольчі товари, посилення вимог покупців до якості й безпеки харчових продуктів є основними факторами збільшення виробництва в кондитерської галузі. Наявність високої конкуренції між провідними виробниками на внутрішньому ринку кондитерської продукції сприяє активізації інвестиційних процесів, спрямованих на розширення й введення в експлуатацію нових виробничих потужностей. Кондитерська галузь України представлена великими та малими компаніями різних форм власності. Кожна з них має свій унікальний підхід до виробництва, реалізації та маркетингу продукції. Кондитерські виробничі підприємства розташовано більш-менш рівномірно по всій території України, відповідно до споживання на охоплених територіях. На них працює 170 тисяч фахівців. Виробничі потужності кондитерської галузі дорівнюють 1,5 млн.т/рік. Галузь споживає понад 600 тис.т цукру на рік. Щорічно випускається понад 1 млн. продукції. Кондитерський ринок в Україні характеризується низкою особливостей, зокрема: матеріалоємність – більша частина витрат спрямована на придбання сировини; коливання цін на сировину (цукор, борошно, какао-боби) протягом року; сезонність виробництва – восени та взимку попит на кондитерські вироби збільшується, а отже зростають і обсяги виробництва; споживачі (рівень споживання кондитерських виробів і Україні є значно нижчим,ніж у країнах ЄС, що зумовлюється низьким порівняно з європейським рівнем доходу. Покращення економічної ситуації в Україні опосередковано дасть поштовх для розвитку,в першу чергу, шоколадного сегменту, продукція якого,зважаючи на більш високу вартість, поступається в споживацьких уподобаннях цукрового сегменту); збут продукції ( однією з проблем кондитерської продукції в Україні є складні відносини кондитерів з роздрібними мережами); розподіл ринку (наразі кондитерський ринок України є висококонкурентним та насиченим. Більшу частину продукції виробляють та реалізують 5-10 кондитерських компаній). Ринок кондитерської продукції умовно поділяється на три основні сегменти: борошняні кондитерські вироби (найбільша частина ринку); шоколадні, які містять какао; цукристі без какао (карамель). Проблемою українського ринку шоколаду є залежність від імпортної сировини (какао-бобів та какао-порошку), ціни на яку ростуть у зв’язку з дефіцитом на світовому ринку какао. В Україні працюють майже 800 компаній-виробників кондитерської продукції. При цьому 7 компаній-лідерів займають 72 % у структурі національного виробництва, що свідчить про високу концентрацію на цьому ринку. Між першими 12–15 найбільшими компаніями конкуренція зберігається на досить високому рівні – як за ціновими, так і за неціновими (якість, упаковка тощо) параметрами. Гіганти кондитерської промисловості постійно модернізують виробничі потужності, впроваджують інноваційні технології, забезпечують моніторинг якості продукції, розробляють технологію високоякісних кондитерських виробів. Переважна кількість малих виробників кондитерських виробів стикаються із потребою заміни застарілого обладнання та впровадження новіх технологій, їхні ринки збуту обмежені, в них відсутні розвинені торгові марки. Вони не конкурують із великими виробниками та займають відносно вільні ніші – виробництво борошняних кондитерських виробів із використанням ручної роботи (торти й тістечка); робота на замовлення роздрібних торговельних мереж. Завдяки нижчій ціновій політиці скорочують собівартість виробництва за рахунок дешевшої сировини. 1.2. ПОРІВНЯННЯ ПОКАЗНИКІВ 2010-2012 рр. КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Види діяльності в кондитерській галузі України визначаються Класифікацією видів економічної діяльності (ДК 009:2010), затвердженої Наказом Держспоживстандарту України № 457 від 11.10.2010 р. Класифікацію основних видів діяльності в кондитерській промисловості наведено в табл. 1. Таблиця 1 Класифікація основних видів діяльності в кондитерській промисловості Код за КВЕД Назва виду діяльності 10.71 Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання 10.72 Виробництво сухарів і сухого печива; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок тривалого зберігання 10.82 Виробництво какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів Джерело: Держспоживстандарт України Харчова промисловість, частка якої в загальному обсязі реалізації промислової продукції в Україні складає 18,3% за підсумками 2012 року, є важливою галуззю національної економіки. Протягом 2010-2012 рр. в Україні спостерігалось поступове зростання обсягу реалізації продукції харчової промисловості, і така тенденція, на мою думку, продовжиться і надалі. Частка кондитерської галузі в реалізації харчової продукції за підсумками 2012 року склала близько 15%, при цьому лідером у даному сегменті є виробництво за видом діяльності 10.71 (виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання) (див. рис. 1.). Рис.1. Реалізація кондитерської продукції за основними видами діяльності у 2012 році. Джерело: Складено на основі даних державного комітету статистики України Також слід зазначити, що реалізація продукції кондитерської промисловості в Україні, за винятком борошняних виробів, характеризується яскраво вираженою сезонністю: пік продажів досягається в останні місяці року, що традиційно пов’язано з новорічними святами, а в перші місяці року відбувається спад реалізації (див. рис. 2). Рис.2. Обсяги реалізованої кондитерської продукції в Україні в 2012 році за місяцями та видами діяльності, млрд.грн. Джерело: Складено на основі даних державного комітету статистики України Протягом 2012 року виробництво кондитерської продукції в Україні зросло приблизно на 1%, при цьому знизився обсяг вироблених цукрових кондитерських виробів, у тому числі цукрових кондитерських виробів з умістом і без умісту какао, карамелі, а також інших цукрових кондитерських виробів (марципан, зефір, халва) – на 4,0%, 3,7% та на 25% відповідно. Зниження обсягів виробництва карамелі я пов’язую з уведенням наприкінці 2011 року ввізних мит на даний вид продукції з боку Російської Федерації у розмірі 294,1 дол. США на тонну продукції, що за різними оцінками складає близько 20% від її митної вартості. Обсяги виробництва основних видів кондитерської продукції наведено в табл. 2. Таблиця 2 Виробництво основних видів кондитерської продукції, тис.т. Найменування продукції за НПП 2011 2012 Темп приросту Торти 23706 25560 7,82 % Тістечка 11265 11917 5,79 % Пироги, пиріжки, пончики 8632 8196 -5,05 % Солодощі східні борошняні 184 155 -15,76 % Пряники і вироби аналогічні; печиво солодке; вафлі 424507 440076 3,67 % Пряники і вироби аналогічні 59083 55369 -6,29 % Печиво солодке і вафлі 365424 384707 5,28 % Печиво солодке і вафлі, частково чи повністю покриті шоколадом 73114 73629 0,70 % Шоколад та інші продукти харчові готові, з вмістом какао, у пакуваннях масою більше 2 кг 16696 17519 4,93 % Продовження таблиці 2 Шоколад та інші продукти харчові готові з вмістом какао, в брикетах, пластинах чи плитках 341929 344647 0,79% Шоколад і вироби аналогічні, з начинкою чи без начинки 37672 49933 32,55% Цукерки шоколадні 177503 172959 -2,56% Вироби шоколадні інші 2435 3024 24,19% Вироби кондитерські з цукру чи його замінників, з вмістом какао 122647 116550 -4,97% Вироби кондитерські з цукру, включаючи білий шоколад, без вмісту какао 228614 220539 -3,53% Шоколад білий 1925 5092 164,52% Вироби, покриті цукром; вироби кондитерські желе 47789 48874 2,27% Карамелі, тофі і солодощі аналогічні 88778 85479 -3,72% Драже 6626 9639 45,47% Вироби цукрові кондитерські інші 44773 33310 -25,60% Джерело: Складено на основі даних державного комітету статистики України При формуванні показників зовнішньої торгівлі кондитерськими виробами використовується Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД). Основні види кондитерської продукції за УКТЗЕД наведено в табл. 3. Таблиця 3 Класифікація основних видів кондитерської продукції за УКТЗЕД Код за УКТЗЕД Найменування продукції 1704 Кондитерські вироби з цукру (включаючи білий шоколад), без вмісту какао 1806 Шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао 1905 Хлібобулочні, борошняні кондитерські вироби, з вмістом або без вмісту какао Обсяги імпорту кондитерських виробів порівняно з підсумками 2012 року знизились на 1,8% (див. рис.3.), причому експорт солодощів в Україні значно перевищує імпорт, що пов’язано з лояльністю споживачів до вітчизняних виробників завдяки нижчим цінам на продукцію порівняно з іноземною за приблизно однакового рівня якості. Рис.3. Обсяги імпорту кондитерської продукції за видами, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державна митної служби України Слід зазначити, що українська кондитерська галузь є досить залежною від експорту. За оцінками асоціації Укркондпром, близько 30% кондитерської продукції, виробленої в Україні, йде на зовнішні ринки. Таким чином, введення в країнах Митного союзу ввізних мит на українську кондитерську продукцію, негативно позначилось на обсягах її загального експорту (див рис. 4.). Загальний обсяг експорту солодощів з України у 2012 році залишився на рівні 2011 року, за підсумками якого було продемонстровано 14%-відсоткове зростання даного показника. Рис.4. Обсяги експорту кондитерської продукції за видами, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України У структурі зовнішньої торгівлі кондитерською продукцією домінуючу частку займає Російська Федерація, обсяг імпорту з якої різних видів кондитерської продукції оцінюється на рівні 50,84% (цукрові кондитерські вироби), 62,23% (борошняні кондитерські вироби) та 66,02% (шоколадні кондитерські вироби) від загального імпорту солодощів (див. рис. 5, 7, 9). Обсяг експорту різних видів кондитерської продукції в Російську Федерацію оцінюється на рівні 54,25% (борошняні кондитерські вироби), 74,36% (шоколадні кондитерські вироби) та 46,31% (цукрові кондитерські вироби) від загального експорту солодощів (див. рис.6, 8, 10). Значні частки в структурі українського імпорту також займають такі країни, як Німеччина, Польща та Італія, в структурі експорту – Казахстан, Білорусь та Азербайджан. Рис.5. Обсяги імпорту борошняної кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги імпорту борошняної кондитерської продукції з Німеччини, Туреччини і Китаю постійно збільшуються в той час як імпорт з РФ то стрімко збільшується, то поступово спадає,а імпорт із Польщі, навпаки, то стрімко спадає то поступово зростає. Рис.6. Обсяги експорту борошняної кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги експорту борошняної кондитерської продукції до РФ впродовж 3-х років спочатку зростали, а потім спадали, в той час як експорт до Казахстану і Азербайджану постійно спадав, а експорт до Білорусі і Туркменістану то знижувався то зростав. Рис.7. Обсяги імпорту шоколадної кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги імпорту шоколадної кондитерської продукції з Італії, Нідерландів і Німеччини постійно зростали, в той час як імпорт з РФ і Польщі то зростав то спадав. Рис.8. Обсяги експорту шоколадної кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги експорту шоколадної кондитерської продукції до РФ постійно підвищувалися, до Кзазахстану, навпаки, знижувалися, а до Киргизстану і Азербайджану то збільшувались то зменшувались. Рис.9. Обсяги імпорту цукрової кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги імпорту цукрової кондитерської продукції з РФ, Німеччини, Польщі і Італії впродовж 3-х років то зростали то знижувались, в той час як імпорт із Бельгіїї весь час зростав. Рис.10. Обсяги експорту цукрової кондитерської продукції за країнами світу, тис.дол. США Джерело: Складено на основі даних державної митної служби України На даному рисунку ми бачимо, що обсяги експорту цукрової кондитерської продукції постійно зростали лише до РФ, Казахстану і Азербайджану. Таким чином, зважаючи на запровадження торгівельних обмежень, українська кондитерська галузь у 2012 році працювала в умовах пошуку нових ринків. Так, українська карамель знайшла попит на ринках країн Південно-Східної Азії. При цьому вітчизняні виробники і надалі випускають карамель, оскільки даний вид продукції належить до найбільш дешевої цукеркової групи та продовжує користуватись високим попитом серед жителів України та країн СНД. Для уникнення експортних обмежень, ще після першого введення ввізного мита на карамель, українські кондитерські компанії (Roshen, Конті) відкрили власні виробництва на території Російської Федерації. При цьому європейський ринок солодощів є поки що закритим для українських виробників, зважаючи на високі митні тарифи (35-48%) та різні підходи до сертифікації продукції. Що стосується внутрішнього ринку, то його розвиток стримується зниженням купівельної спроможності населення на тлі погіршення економічної ситуації в країні. РОЗДІЛ 2. КУЛЬТУРА УПРАВЛІННЯ. КУЛЬТУРА МЕНЕДЖЕРА 2.1. ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ УПРАВЛІННЯ. Культура управління в сучасних умовах розвитку ринкових відносин є надзвичайно важливим компонентом підвищення ефективності роботи організації. Поняття "культура" є узагальнюючим і має декілька значень. Наприклад, говорять про культуру суспільства, частини суспільства, окремої особистості і нарешті, про культуру окремих видів діяльності. Діяльність людини може належати до виробництва матеріальних благ або духовних цінностей. До матеріальної культури належать засоби виробництва і предмети праці, які використовуються в сфері суспільного виробництва. Рівень і характер розвитку матеріальної культури тісно пов'язані з розвитком виробничих сил і визначаються виробничими відносинами в суспільстві. Матеріальна культура є показником рівня практичного оволодіння людини природою. До духовної культури належать наука, рівень освіти населення, стан освіти та медичного обслуговування, мистецтво, моральні норми поведінки людей, рівень розвитку духовних потреб та інтересів людей. Таким чином, культура охоплює всі досягнення людини в процесі її розвитку як у сфері матеріального виробництва, так і в духовному житті. Вона полягає в знаннях людства, змісті праці, навичках і досвіді, набутих ним. Культура людства надзвичайно динамічна, оскільки сучасне покоління може розвиватися лише на основі творчого використання культурних цінностей попередніх поколінь. Суспільство відтворює й удосконалюється, тільки наслідуючи і творчо опрацьовуючи вже нагромаджені багатства. Культура управління є складовою людської культури і формою використання загальнолюдських культурних надбань у сфері управління. За змістом це сукупність досягнень в організації і здійсненні процесу управління, організації управлінської праці, використанні техніки управління, а також вимог, які висуваються до систем управління і працівників, обумовлених нормами і принципами суспільної моралі, етики, естетики, права. Культура управління як складова загальнолюдської культури має разом з тим особливості, які відрізняють її від усіх інших видів і форм культури. Їх можна проілюструвати на основі вимог, які висуваються до культури управління. Показники оцінки рівня культури управління: - прагнення до розвитку (наявність тенденції до ускладнення змісту системи, зв'язків, продукції, зростання обсягів виробництва, реалізації товарів, послуг тощо); -динамізм (швидкість змін системи під впливом будь-яких факторів); -цілеспрямованість (здатність системи досягати цілей); - цілісність (наявність і використання системою властивостей, яких немає в складових системи), синергетичний ефект; - зв'язність (наявність оптимальних технологічних, інформаційних, виробничих, торговельних та інших зв' язків); -відкритість (взаємодія системи з іншими і сприйняття зовнішньої інформації тощо). | |
Просмотров: 732 | Загрузок: 16 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |