Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Вторник, 26.11.2024


Главная » Файлы » Мои файлы

РОЗРАХУНКОВА РОБОТА Мікроклімат
[ Скачать с сервера (101.0 Kb) ] 23.08.2017, 15:17
Тема: «Мікроклімат»
На підприємствах громадського харчування шкідливими виробничими чинниками, що впливають на працюючих, є:
- висока температура;
- підвищена вологість;
- теплове випромінювання;
- шум і вібрація;
- недостатнє освітлення;
- газова і пилова забрудненість повітряного середовища.
Параметри мікроклімату для підприємств ресторанного господарства встановлюються Санітарно-гігієнічними правилами для підприємств громадського харчування, затверджені МОЗ 18.09.1991р.
Показники мікроклімату в приміщеннях підтримуються за допомогою систем опалення і вентиляції.
Опалювальні пристрої повинні забезпечувати встановлену норму температури, безперервне опалення приміщення й регулювання тепловіддачі.
Для видалення надмірного тепла, шкідливих газів, водяних парів та пилу із приміщень та подачі до них чистого повітря необхідно застосовувати природну, механічну припливно-витяжну вентиляцію та кондиціювання.
На робочих місцях біля плит, печей необхідно застосовувати повітряне душування.
На робочих місцях рекомендується використовувати місцеві вентиляційні системи. У мийному відділенні також передбачається місцева витяжна вентиляція.
Температура зовнішньої поверхні обладнання не повинна перевищувати 45 градусів. Для запобігання виділення тепла необхідно передбачити герметизацію обладнання, ізоляцію і відведення тепла.

Задача 1
Визначення характеру робіт по мікроклімату для робочої зони

Номер варіанту 23
Характеристика робочого місця Постійне
Енерговитрати організму, ккал/год 210
Характер та категорія робіт 2а, середньої важкості
Дата 10 грудня
Період року холодний
Параметри мікроклімату Висновок: Фактичне значення температури у приміщенні лежить у допустимих межах, а вологість – у оптимальних, проте показник швидкості руху повітря перевищує допустиме значення, тобто умови роботи є шкідливими, належать до 1 ступеня шкідливості.
Найменування Значення мікроклімату
фактичне оптимальне допустиме
температура, оС 22 19-21 17-23
вологість, % 40 40-60 75
швидкість руху повітря, м/с 0,5 0,2 Не більше 0,3


Тема: «Освітлення»
У виробничих, адміністративних приміщеннях використовуємо 3 типи освітлення:
1) природне;
2) штучне;
3) комбіноване.
Проектування освітлення в приміщеннях готельно-ресторанного комплексу відповідає нормативному документу ДБН В.2.5-10-2000.
Показники освітлення на робочих місцях повинні відповідати санітарним нормам.
Для загального штучного освітлення необхідно використовувати світильники, які мають захисну арматуру у вибухобезпечному виконанні.
Забороняється розміщувати світильники на робочих місцях поблизу котлів і плит.
В кондитерських цехах рекомендується розміщувати бактерицидні лампи.
Для підвищення освітленості робочих місць рекомендується фарбувати стіни у світлі кольори.
Природне освітлення. Площа віконних прорізів повинна відноситися до загальної площі приміщення у співвідношенні:
- для торгівельних залів – 1:10;
- для адміністративно-побутових – 1:1,6;
- для виробничих приміщень – 1:6.
Очищення віконного скла за санітарними нормами проводиться 1 раз на місяць.
Штучне освітлення влаштовують відповідно до ДНАОП 0.00-1.08-84.
Комбіноване штучне освітлення освітлення дозволяється тільки в адміністративних приміщеннях і кабінетах.
Для освітлення використовують лампи розжарювання і люмінесцентні, а у виробничих приміщеннях не рекомендується застосовувати люмінесцентні лампи.
Висота підводу світильників над рівнем підлоги не менше 2,5м.
Очищення світильників повинне проводитись не рідше 1 разу на 3-6 місяців.

Задача 2
Для виробничого приміщення, розміщеного на території України (IV пояс світлового клімату) виконайте такі операції щодо освітлення робочих поверхонь:
1) визначте характеристику і розряд зорової роботи та розрахуйте нормативне мінімальне значення КПО еIV для природного бокового освітлення;
2) визначте характеристику, розряд та під розряд зорової роботи, а також нормативну величину освітленості за системами комбінованого та загального штучного освітлення.


варіант Розмір об’єкта розпізнання Широта розміщення підприємства Азимут світлових прорізів у стінах, град Контраст об’єкта розпізнавання і фона Характеристика фону
12 1 47,3 40 великий середня
Нормативне мінімальне значення КПО для робочих поверхонь виробничого приміщення визначаємо за формулою:
еIV = еIII * m * C
де еIII - нормативне значення КПО для III поясу світлового клімату;
m – коефіцієнт світлового клімату (0,9);
C – коефіцієнт сонячності клімату, який залежить від розміщення підприємств, видів і зорієнтованості світлових прорізів за сторонами світу.

Номер варіанту 12
Природне освітлення виробничого приміщення
Широта розміщення підприємства 47,3
Азимут світлових прорізів у стінах 40 град
Характеристика і розряд зорової роботи Зорова робота середньої точності, 4 розряд
Нормативне значення КПО для III поясу світлового клімату 0,9
Коефіцієнт світлового клімату 0,9
Нормоване мінімальне значення КПО для робочих поверхонь виробничого приміщення 0,6
Штучне освітлення виробничого приміщення
Розмір об’єкта розпізнавання 1 мм
Контраст об’єкта розпізнавання і фона великий
Характеристика фона середній
Характеристика, розряд і підрозряд зорової роботи Зорова робота середньої точності, 4 розряд, під розряд - г
Нормована освітленість при комбінованому освітленні 300 лк
Нормована освітленість при загальному освітленні 150 лк



Тема: «Вентиляція»
Аспірація – інтенсивне відсмоктування повітря безпосередньо з місць утворення шкідливих газів, пилу та пари.
Аспіраційні системи включають:
- пристрій для забирання забрудненого повітря;
- мережу повітропроводів;
- фільтр;
- витяжний вентилятор.
За призначенням аспіраційні системи поділяються на:
1) індивідуальні (кожна машина чи робоче місце має аспіраційну установку);
2) центральні (установка обслуговує групу машин).
За способом очистки вентиляційного повітря розрізняють аспіраційні системи сухої та мокрої очистки. При цьому використовуються методи:
- механічні;
- фільтрування;
- фізичні;
- хімічні.
Розрахунок аспіраційної системи виконується у такій послідовності:
1) визначається кількість забрудненого повітря, що необхідно видалити при вентиляції;
2) намічають місця витягнення повітря;
3) виконується розрахунок повітропроводів;
4) розраховуються загальні втрати у вентиляційній системі;
підбирають продуктивність та повний напір установки.

Задача 3
Розрахувати кратність повітрообміну N у виробничому приміщенні об’ємом Vn м3, якщо гранично допустима концентрація речовини Кг.д.к., утримання шкідливих речовин у чистому повітрі, яке подається Ко, втрати герметичності устаткування протягом години ɳ, коефіцієнт запасу відповідає значенню Кз, робочий тиск в апаратурі Р*10^5, тиск в приміщенні приймаємо Ро=1*10 кг/м2, внутрішній сумарний об’єм всієї апаратури і комунікацій у цеху Van, густина пару, пилу або газів, які виділяються з апаратури ƍ.
Варіант Кг.д.к., мг/м3 Ко, мг/м3 ɳ,, % Кз Р*10^5, кг/м2 Van,м3 ƍ, кг/м3 Vn м3*10^2
5.2 6,0 1 0,5 1,2 1,0 6,0 1,26 12

Розв’язання
1. Визначаємо кількість газів, пилу або пару, яка виділяється з апаратури в приміщення цеху за годину:
W= (Р – Ро)* Van* ɳ,* Кз* ƍ / 100* Ро *Ʈ, кг/год,
Ʈ – час, протягом якого є витік газу, пилу, пару

W= (1*10^5 - 1*10^5)* 6,0*0,
Категория: Мои файлы | Добавил: opteuropa | Теги: Мікроклімат, розрахункова робота, обслуговування у ресторанах, скачать безплатно
Просмотров: 500 | Загрузок: 12 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Украина онлайн

Рейтинг@Mail.ru

подать объявление бесплатно