Главная » Файлы » Мои файлы |
Маркетинг-план
[ Скачать с сервера (44.9 Kb) ] | 09.08.2017, 17:57 |
1) вихід на ринок; 2) створення попиту на наш продукт серед закладів (мереж закладів) громадського харчування; 3) досягнення тимчасової монополії на ринку; 4) використання невеликого асортименту продукції на ринку; 5) використання найдешевших і водночас ефективних способів збуту продукції; 6) використання найдешевших і водночас дієвих рекламних заходів; 7) використання цін, які будуть задовольняти на інтереси та інтереси споживача; 8) досягнення стабільних обсягів продажу в розмірі, достатньому для задоволення виробничих і організаційних потреб підприємницької діяльності. Стратегія маркетингу: недиференційований маркетинг загалом. Будучи бізнесом, що лише з’являється на ринку такого роду послуг, найдоцільнішим є звернення до усього ринку в цілому з однією пропозицією – надавати за плату планшетні ПК в оренду закладам (мережам закладів) громадського харчування. Ми зосереджуємо свою увагу не на відмінностях ринку, а його спільних рисах, що дає нам можливість зекономити на ринкових дослідженнях, рекламі, виробництві послуг. Водночас ми не виключаємо можливості того, що на вимогу споживачів (закладів або мереж закладів громадського харчування) ми будемо виступати одразу в декількох сегментах ринку залежно від кінцевого споживача (диференційований маркетинг). Це може проявлятися в асортименті нашої продукції, а саме оформленні нашого продукту (чохол з позолотою або пластмасовий), моделях продукту (ПК різних компаній – Lenovo, Samsung, Apple, Microsoft тощо), програмному забезпеченні (надання можливості з’єднатися з мережею Internet лише після здійснення замовлення у закладі громадського харчування; використання різноманітних рекламних програм; різні способи оформлення меню для закладу громадського харчування) та інше. Також ми не виключаємо можливості переходу в окремий сегмент ринку (концентрований маркетинг) у випадку, коли з’явиться значна кількість конкурентів на ринку. Канали збуту: найбільш доцільним для нашої підприємницької ідеї є нульовий канал збуту – т.зв. «виробник-споживач». Використовуватись буде власна служба збуту продукції. Персонал, котрий буде займатись збутом продукції буде складатись з трьох осіб – керівника та двох його помічників. Відповідно до виробничого плану, перший буде займатись роботою в офісі, а інші – відповідно кур’єрською роботою та веденням переговорів. У своїй роботі ми будемо використовувати 2 принципи побудови служби збуту – функціональний (розподіл повноважень між працівниками за їх функціональним спрямуванням і завданнями) та зональний (за територіальним напрямком збуту нашої продукції). Перевагами цього способу збуту продукції для нашої підприємницької ідеї є: 1) заінтересованість споживача у технічній допомозі та обслуговуванні продукції після доставки її на місце; 2) відсутність необхідності додаткових витрат виробника на утримання складських приміщень; 3) відсутність витрат на використання транспортних засобів для доставки продукції на місце; 4) додаткові витрати в цілому будуть значно нижчими, ніж знижки, які б ми надавали посередникам; 5) відсутність територіальної розгалуженості ринку; 6) комплектна закупівля товару споживачем; 7) значна вартість одиниці продукції; 8) товар не розрахований на широке коло споживачів; 9) надання послуг, а не виробництво товарів; 10) достатня кількість власних кваліфікованих кадрів. Політика ціноутворення: Наш бізнес-проект перебуває в такій ситуації, коли було розроблено нову бізнес-ідею, яка потребує впровадження на ринок України. Звідси витікають такі цілі цінової політики: 1) вийти на ринок; 2) закріпитися на ринку; 3) ціни повинні бути найменш обтяжливими для споживача; 4) постійно збільшувати кількість споживачів нашої продукції; 5) збільшувати прибуток бізнес-ідеї. Оскільки конкурентів на ринку України наша підприємницька ідея не має, то визначення цінової еластичності попиту та верхньої межі ціни було можливим лише внаслідок проведення окремого дослідження, яке показало, що споживачі готові платити за надання відповідних послуг ~ 200-400 грн/міс за 1 планшетний ПК. Наші розрахунки. Зважаючи на бурхливий розвиток технологій, необхідність у списанні та оновленні основних засобів виробництва виникне, на нашу думку, вже через 1,5-2 роки після початку експлуатації планшетних ПК. Тому ми розраховуємо через 2 роки повністю повернути кошти, витрачені на придбання та обслуговування продукції (строк амортизації – 2 р.). За 1 рік ми плануємо реалізовувати приблизно 1000 планшетних ПК. Транспортні витрати складатимуть ~ 1200 грн/міс. Оренда приміщень ~ 3000 грн/міс. Зарплата найманим працівникам ~ 1134 грн на людину. Прибуток, на який ми розраховуємо – 125% собівартості. Витратний метод ціноутворення стверджує, що ціна = собівартість + прибуток. Собівартість – постійні витрати/місяць + змінні витрати/ одиницю продукції. Загальна закупівельна ціна планшетних ПК складатиме – 1500 грн за 1 планшетний ПК. Строк амортизації – 2 р. Отже, за 1 міс. експлуатації ми повинні амортизовувати за лінійним методом 1500/24 = 62,5 грн за 1 планшетний ПК. Змінні витрати – транспортні витрати + орендні витрати + витрати на зарплату. Вони в сумі становлять 1200+3000+3402 = 7 602 грн/міс. 7 602/83 = 92 грн/міс на 1 планшетний ПК. Повна «собівартість» нашої продукції складатиме 62,5+92 = 154,5 грн/міс. Товарна ціна 1 планшетного ПК з урахуванням бажаного прибутку складатиме – 154,5*1,25 = 193 грн/міс за оренду 1 планшетного ПК. Наша стратегія ціноутворення – стратегія проникнення на ринок, оскільки підприємницька ідея перебуває лише на етапі входження на український ринок і потребує залучення якомога більшої кількості споживачів та завоювання найбільшої частки ринку. Зі зростанням ринку та кількістю наших споживачів ціни будуть рівномірно зростати, що дасть змогу збільшити обсяги прибутків, обсяги поширення продукції, знизити витрати на обслуговування основних засобів. При цьому ми не виключаємо можливості за деяких обставин використання й інших стратегій ціноутворення. Наприклад, стратегій «зняття вершків», «опортуністичного ціноутворення», «преміальних цін». Остання, зокрема, полягатиме у наданні знижок закладам громадського харчування, які будуть брати в оренду понад 15 планетних ПК, і складатиме ~ 100 грн/міс. Нами буде використовуватись витратний метод ціноутворення. Рекламна кампанія: має такі цілі та завдання: 1) допомогти в проникненні послуги на ринок; 2) залучити якомога більшу кількість споживачів; 3) найменша затратність на рекламу; 4) найбільша ефективність; 5) інформативність для споживача. Для нашої рекламної кампанії будуть використані такі засоби: 1) особисті сторінки закладів громадського харчування в соціальних мережах Internet; 2) загальна реклама послуг в мережі Internet; 3) усне ознайомлення з послугами фірми потенційних покупців у процесі бесіди з ними. Можливими заходами просування продукції на ринку є також: 1) оплатна/неоплачувана реклама в ЗМІ - статті, інтерв'ю, рев’ю, відгуки тощо; 2) участь у виставках, ярмарках, спеціальна демонстрація товарів тощо; 3) «попереднє користування» - надання безоплатно кількох планшетних ПК у користування закладу громадського харчування на кілька днів для «дегустації»; 4) пишне відкриття початку надання нової послуги в закладі громадського харчування. В цілому приблизні витрати на рекламну кампанію в місяць становитимуть ~ 100-600 грн. Попередньо, ці витрати будуть розподілятись рівномірно по місяцям протягом перших 2 років. Політика підтримки продукції: питання сервісу, технічного та гарантійного обслуговування будуть вирішуватись зі споживачем у кожному випадку окремо. Прийнятними для нас та споживачів є такі варіанти: 1) сервіс буде надаватися спеціалізованими фірмами (без посередництва надавача послуг), перелік яких буде узгоджено зі споживачем; 2) сервіс буде надаватися через повернення товару виробнику (через надавача послуг), а потім, відповідно, буде вирішуватись питання про необхідність звертатися до спеціалізованих фірм. Прогнозовані обсяги продажів: у перший місяць своєї діяльності ми прогнозуємо здати в оренду до 80 планшетних ПК. В наступні місяці ми плануємо здавати в оренду ~ 83-85 планшетних ПК за місяць. В цілому за перший рік своєї діяльності ми пануємо реалізувати приблизно 1000 планшетних ПК. План на далеку перспективу (на 5 р.) – здати в оренду приблизно 5000 планшетних ПК. Варіантні прогнози обсягів продажів: 1) консервативний – ми зможемо реалізувати близько 500 планшетних ПК за перший рік своєї діяльності, яка буде неприбутковою, і зрештою, діяльність доведеться припинити; 2) найімовірніший – ми зможе реалізувати приблизно 1000 планшетних ПК за перший рік діяльності. Обсяги продажів будуть наростати поступово, повільно зменшуючи вартість затратність надання відповідних послуг; 3) оптимістичний – ми зможемо реалізувати 1500-2000 планшетних ПК в перший рік діяльності. Витрати будуть знижені через півроку після початку здійснення підприємницької діяльності, а прибутки будуть складати 300-400% від собівартості. Організаційний план 1. Форма організації бізнесу. Найбільш доцільною організаційно-правовою формою започаткування нашого бізнесу є індивідуальне підприємництво у вигляді реєстрації фізичної особи-підприємця, оскільки дана форма: • дозволяє використовувати спрощену систему оподаткування; • відповідає нашому стартовому капіталу; • спрощує систему управління бізнесом. Недоліком даної форми є той факт, що будучи по своїй суті індивідуальною формою, при використанні колективом вона будується виключно на довірі між компаньйонами, оскільки нестиме відповідальність і проводитиме розподіл прибутків, фактично, одна особа – зареєстрована у встановленому порядку як фізична особа-підприємець (Бабенко Олександр). Для цього нам потрібно зареєструвати Бабенка Олександра як фізичну особу-підприємця у встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» порядку. 2. Потреба в персоналі. На початку, для визначення потреб в персоналі, визначимо основні завдання і види робіт в нашому бізнесі. Основне завдання нашого бізнесу – надання послуг закладам громадського харчування, шляхом укладення договорів оренди планшетних комп’ютерів. Прогнозовані види робіт: робота в офісі (прийом замовлень, робота з документами); кур’єрська робота (доставка планшетів за призначенням); ведення переговорів з потенційними споживачами. Як бачимо, на сьогодні чисельність персоналу в нашому бізнесі складає 3 особи. Через 5 років вона може досягнути 30 осіб, що може бути зумовлено розширенням штату кур’єрів, необхідністю в залученні окремого бухгалтера, залучення юристів та перекладачів для роботи з постачальниками. Потреби в персоналі нашого бізнесу не передбачають вимог до персоналу щодо особливого рівня навиків та вмінь, з огляду на некваліфіковані види роботи. Загалом наші потреби в персоналі можна сформувати в таблиці: Категорія персоналу Необхідна чисельність осіб Якості, необхідні для виконання робіт Заробітна плата Джерела покриття потреби в персоналі 1. Робота в офісі 1 Вміння працювати з документами, комунікабельність, оперативність. Мінімальна. Внутрішні 2. Кур’єр 1 Мобільність, наявність особистого транспорту. Мінімальна. Внутрішні 3. Робота з споживачами. 1 Комунікабельність, вміння вести переговори, юридичні навики щодо укладання договорів. Мінімальна. Внутрішні Форма оплати праці – пряма погодинна. Розмір посадового окладу всіх працівників відповідає розміру мінімальної заробітної плати. З огляду на просту форму організації бізнесу, встановлювати механізми мотивації та винагород персоналу вважаємо за недоцільне. 3. Власники бізнесу й команда менеджерів. Власником бізнесу є ФОП Бабенко Олександр. Він же, на початковому етапі, є основним і єдиним менеджером в нашому бізнесі. Він є і менеджером по зв’язку зі споживачами і офіс-менеджером. В подальшому, за умови розширення штату працівників, необхідним є створення команди менеджерів із відведенням кожному окремої функції (робота зі споживачами, робота в офісі, робота з постачальниками). 4. Організаційна схема управління. Організаційну схему управління можна визначити як лінійну із певними особливостями. Зокрема, на чолі підприємства стоїть керівник – фізична особа-підприємець, який має трьох найманих працівників. Особливості полягають в тому, що керівник сам безпосередньо виконуватиме ряд функцій, що безпосередньо приписані працівникам. Підлеглі між собою перебувають у постійній співпраці. 5. Кадрова політика. Робота, яку потрібно виконувати в межах нашого бізнесу є некваліфікованою, тому не потребує жодних рівнів кваліфікації, вищої чи середньо спеціальної освіти. Основна стратегія кадрової політики нашого бізнесу – залучення активних молодих людей, які швидко навчаються, орієнтуються в сучасному місті, є комунікабельними, бажають мати сталий прибуток та вміють спілкуватися з потенційним клієнтом. Для кур’єрів перевагою є наявність власного авто, витрати на обслуговування якого компенсуються додатково. Для працівників офісу обов’язкова умова – вміння працювати з комп’ютером. Ми зацікавлені в побудові сталої, дружної команди працівників з корпоративною культурою молодіжного типу, адже, переконані, що саме така кадрова політика стане ключем успіху нашого маленького бізнесу. «ОБГРУНТУВАННЯ БІЗНЕС-ПЛАНУ ПІДПРИЄМСТВА» Суть даної бізнес ідеї полягає в передачі планшетів мережам ресторонів,кафе,кафетеріїв,де вони використовуються як меню. При Створенні електронного меню,ми залишаємо вільні місця для поширення реклами, а також створюємо окремі сторінки для популяризації програм та послуг компанії виробника та інших партнерів.Дана бізнес ідея не пепедбачає проблеми поширення планшетів в мережах ресторанів,кафе,кафетеріїв,оскільки це вигідно для їх власників. А популяризація планшетів компанії, яка їх виробляє та реклама їхніх програм дозволить закупити їх ціною нижче ринкової. Основною сферою нашої діяльності буде розміщення реклама на окремих сторінках планшетів. МІСІЯ: «Ефективне, стильне, мультимедійне обслуговування клієнтів та максимальна економія часу» ЦІЛІ: Додаткове джерело прибутку – реклама продукції та послуг партнерів Полегшення життя клієнтів за допомогою технологічного прогресу Підвищення рівня закладу в очах клієнта Більш високий рівень можливості отримання інформації Автоматизація системи здійснення замовлення Вирішення проблеми активного маркетингу і в результаті стимулювання гостя замовляти більше; Можливість рекламувати на сторінках меню сам заклад, а також послуги і товари компаній-партнерів; Уникнення можливості помилки при оформленні замовлення; Зниження навантаження на персонал; Скорочення штату робітників, і , відповідно, витрат Просування сезонних страв та новинок меню як даного закладу такі реклама меню інших закладів Підвищення загальної ефективності бізнесу і рівня сервісу, формування і підтримання іміджу сучасного, що йде в ногу з часом закладу. Унікальна можливість простежування тенденції вибору клієнтів Отримання прихильності наймолодших клієнтів за допомогою яскравих ігор та розваг на планшеті Стимулювання раптових замовлень за допомогою яскравих малюнків зі стравами Підвищення якості і точності обслуговування клієнтів Прискорення виконання замовлень Створення атмосфери гостинності, що поєднує в собі сучасні технології та комфорт Залучення нових клієнтів та підвищення лояльності постійних клієнтів Збільшення прибутку нашого бізнесу Аналіз галузі здачі в оренду закладам громадського харчування планшетних комп’ютерів з метою використання в якості меню Існуючі конкуренти. Дана галузь належить до галузей стратегії blue ocean, що виключає існування конкурентів на даний момент. В Києві, зокрема, немає аналогів тій концепції, яка пропонується в нашому бізнес-плані. Потенційні конкуренти. Потенційними конкурентами можуть стати будь-які компанії, які наслідуватимуть нашу концепцію. Наша компанія в даній галузі володіє пріоритетом як перший гравець на ринку , що надаватиме їй суттєву перевагу по мірі розвитку. Товари-замінники. На сьогодні функцію, яку виконуватиме наша послуга, виконують звичайні паперові меню, що не варто вважати товарами-замінниками продукту нашої компанії. В подальшому товарами-замінниками можуть стати інтерактивні столи із вмонтованими планшетними поверхнями, що, однак, є надто дорогою заміною нашій послузі. Споживачі. Основними споживачами нашої послуги є заклади громадського харчування середнього та вищого класу, що обладнані точками доступу до Інтернету – wi-fi. Постачальники. Первинними постачальниками продукції для надання наших послуг стануть інтернет-магазини, що імпортують планшетні комп’ютери безпосередньо з країни-виробника. Постачання здійснюватиметься оптовими поставками на пільгових умовах. SWOT-аналіз сильні сторони інноваційна ідея,яка не поширена в Україні відсутність конкурентів малі капіталовкладення хороше оподаткування легке впровадження серед мереж рестороеів,кафе,кафетеріїв високий рівен зацівленності населення до IT-технологій невелика кількість персоналу Слабкі сторони невисокі ціни на рекламу,особливо на початковому етапі високий прибуток можливий лише при довготривалому впровадженні низький рівень платоспроможності малих підприємств - потенційних клієнтів небажання людей знайомитись із рекламними матеріалами в значних обсягах; проблеми на таможні при поставці великоії кількості апаратури Можливості: ненасищеність ринку такого виду послуг (відсутність конкурентів); величезний потенціал розвитку Internet-технологій, ІТ-технологій в Україні; значний інтерес до новітніх технологій з боку населення молодшої та середньої вікових категорій; вигідне географічне розташування (доходи жителів міст зростають); люди намагаються все більше часу витрачати на розваги та задоволення поза межами дому; необмежені можливості для залучення рекламних компаній; необмежені можливості для реклами ; можливість співпраці з компаніями, що мають широке коло клієнтів; вільний доступ до технологій (апаратурної частини та програмного забезпечення); зниження цін на апаратуру. Небезпеки: невизначеність у податках; невизначеність держ. регулювання сфери ІТ-технологій; можлива необхідність отримання ліцензії; можлива раптова поява конкурентів (такого ж роду діяльності або суміжного); економічна криза, що може впливати на попит; надто швидкий розвиток технологій (можлива поява нових технологій вже через рік після впровадження нашого бізнес-плану в життя); зміна тенденцій в попиті та моді на нові технології та рекламну діяльність. Організаційний план бізнесу щодо здачі закладам громадського харчування планшетних комп’ютерів в оренду 6. Організаційно-правова форма ведення бізнесу. Найбільш доцільною організаційно-правовою формою започаткування нашого бізнесу, на нашу думку, є індивідуальне підприємництво у вигляді реєстрації фізичної особи-підприємця, оскільки дана форма: • дозволяє використовувати спрощену систему оподаткування; • відповідає нашому стартовому капіталу; • спрощує систему управління бізнесом. Недоліком даної форми є той факт, що будучи по своїй суті індивідуальною формою, при використанні колективом вона будується виключно на довірі між компаньйонами, оскільки нестиме відповідальність і проводитиме розподіл прибутків, фактично, одна особа – зареєстрована у встановленому порядку як фізична особа-підприємець (Бабенко Олександр). 7. Потреби в персоналі. На початку, для визначення потреб в персоналі, визначимо основні завдання і види робіт в нашому бізнесі. Основне завдання нашого бізнесу – надання послуг закладам громадського харчування, шляхом укладення договорів оренди планшетних комп’ютерів. Прогнозовані види робіт: робота в офісі (прийом замовлень, робота з документами); кур’єрська робота (доставка планшетів за призначенням); ведення переговорів з потенційними споживачами. Як бачимо, на сьогодні чисельність персоналу в нашому бізнесі складає 3 особи. Через 5 років вона може досягнути 30 осіб, що може бути зумовлено розширенням штату кур’єрів, необхідністю в залученні окремого бухгалтера, залучення юристів та перекладачів для роботи з постачальниками. Потреби в персоналі нашого бізнесу не передбачають вимог до персоналу щодо особливого рівня навиків та вмінь, з огляду на некваліфіковані види роботи. Загалом наші потреби в персоналі можна сформувати в таблиці: Категорія персоналу Необхідна чисельність осіб Якості, необхідні для виконання робіт Заробітна плата Джерела покриття потреби в персоналі 4. Робота в офісі 1 Вміння працювати з документами, комунікабельність, оперативність. Мінімальна. Внутрішні 5. Кур’єр 1 Мобільність, наявність особистого транспорту. Мінімальна. Внутрішні 6. Робота з споживачами. 1 Комунікабельність, вміння вести переговори, юридичні навики щодо укладання договорів. Мінімальна. Внутрішні Форма оплати праці – пряма погодинна. Розмір посадового окладу всіх працівників відповідає розміру мінімальної заробітної плати. З огляду на просту форму організації бізнесу, встановлювати механізми мотивації та винагород персоналу вважаємо за недоцільне. 8. Організаційна структура підприємства. Організаційну структуру підприємства можна визначити як лінійну із певними особливостями. Зокрема, на чолі підприємства стоїть керівник – фізична особа-підприємець, який має трьох найманих працівників. Особливості полягають в тому, що керівник сам безпосередньо виконуватиме ряд функцій, що безпосередньо приписані працівникам. Підлеглі між собою перебувають у постійній співпраці. 9. Календарний план. Етап Місяць 1 2 3 4 5 6 Оренда офісу Закупівля планшетів Наймання персоналу Вихід на 25% вир-ва Вихід на 50% вир-ва Виробничий план 4.1. Обгрунтування виробничої програми У процесі вивчення ринку була визначена ємність ринку на надавання послуг наших товарів-оренда планшетів. Ця ємність на початковому етапі складе 5000 штук. Враховуючи те, що на ринку у нашого підприємства не має конкурентів, на даному етапі розвитку мета нашого підприємства - завоювати місце на ринку,продемонструвавши високу якість надання послуг. Свій цільовий ринок ми маємо намір забезпечити нашою продукцією протягом найближчих 5 років. Саме тому ми приймаємо виробничу програму на перший рік N = 1000 планшетів. Реалізувати таку кількість продукції в рік буде нескладно, оскільки дана ідея є новою на ринку і не несе значних матеріальних витрат серед основних споживачів( мереж ресторанів,кафе,кафетеріїв,закладів швидкого харчування). | |
Просмотров: 480 | Загрузок: 10 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |