Главная » Файлы » Мои файлы |
Гігієна вагітної жінки та годуючої матері
[ Скачать с сервера (125.0 Kb) ] | 14.09.2017, 09:23 |
1. Вступ 2. Гігієна тіла 3. Догляд за порожниною рота та зубами 4. Харчування вагітної жінки 5. Прийом ліків під час вагітності 6. Праця і відпочинок 7. Фізкультура і психопрофілактична підготовка вагітних до пологів 8. Післяпологовий період 9. Висновки Вступ Гігієна вагітної жінки. У період вагітності всі органи жінки працюють з навантаженням, яка значно вище, ніж у невагітної жінки. Як правило, організм більшості вагітних справляється з цим навантаженням досить легко і під час вагітності наступають зміни, які не тільки не приносять шкоди жіночому організму, а навпаки, сприятливо впливають на її здоров'я, сприяють розквіту. Вагітність іноді навіть сприяє ліквідації ряду захворювань. При деяких хронічних запальних захворюваннях вагітність може привести до їх вилікування. Однак при недотриманні гігієнічних правил вагітність може протікати з ускладненнями, які представляють небезпеку як для самої вагітності, так і для плоду. Тому майбутня мати повинна бути знайома з цілим рядом гігієнічних правил і суворо їх дотримуватися протягом всієї вагітності. Гігієна тіла. Дуже важливе значення для нормального перебігу вагітності є догляд за тілом жінки. Більшість жінок відзначають підвищене потовиділення під час виношування малюка , тому вимоги по чистоті тіла в цей період значно зростають. Крім цього , оскільки під час вагітності нирки жінки схильні підвищеному навантаженню , то зміст шкіри в чистоті може значно полегшити роботу цих органів. Кожній вагітній необхідно бути особливо обережною перебуваючи у ванній кімнаті , щоб уникнути падінь і ударів. Вагітним жінкам протипоказані гарячі ванни , а також розпарювання ніг. Оптимальним варіантом купання для вагітної жінки вважається душ , який не повинен бути гарячим , а напір води не дуже інтенсивним . Але якщо вагітна таки віддає перевагу ванній , то вона повинна бути прохолодною , з температурою води не більше 32-35 градусів. Також можна у ванну додати трохи морської солі , оскільки сіль сприяє розслабленню м’язів , заспокоює нервову систему , покращує кровообіг у ногах , обмінні процеси в шкірі , сприяє виведенню шлаків , а також зменшує набряки . Також вагітним необхідно взяти за правило хоча б через день робити ванночки для ніг з морською сіллю або відварами трав. Такі ванночки допоможуть зняти втому з ніг , освіжити і усунути набряки . Після ванни для ніг багато лікарів радять втерти в ноги спеціальний крем або гель для профілактики варикозного розширення вен. Для гігієнічних процедур під час вагітності допускається використання тих засобів , які жінка застосовувала до вагітності , в тому числі мила , гелю для душу й шампуню . При цьому необхідно стежити за реакцією шкіри на ці засоби. Дезодорант , яким користується вагітна жінка , не повинен мати різкий запах. На сьогоднішній день у продажу є широкий вибір різноманітних засобів для вагітних , в тому числі кремів і гелів від розтяжок. У літній період вагітній варто користуватися сонцезахисними засобами , а також носити головний убір для того , щоб усунути прямий вплив сонячних променів на шкіру обличчя. Щоб уникнути алергічних реакцій і для зниження навантаження на шкіру обличчя під час вагітності жінці не рекомендується зловживати косметикою. Особливого догляду під час вагітності вимагають молочні залози жінки. Кожен день молочні залози і соски необхідно мити водою кімнатної температури або протирати рушником , змоченим у воді , а після цього витирати насухо жорстким махровим рушником. Після консультації з лікарем, можна робити спеціальний масаж сосків для підготовки їх до майбутнього годування . Для зміцнення м’язів грудей і профілактики появи розтяжок , необхідно виконувати спеціальні вправи і втирати крем від розтяжок. Прекрасним засобом для зміцнення м’язів грудей є плавання. Дуже важливо підібрати правильний і зручний бюстгальтер для підтримки форми грудей. Також особливу увагу під час вагітності необхідно приділити гігієні зовнішніх статевих органів. Гігієна статевих органів повинна проводитися частіше , ніж до вагітності , оскільки під час вагітності збільшується виділення секрету з піхви , а також мають місце часті сечовипускання . Білизна вагітної має бути з натуральної тканини , зручною і правильно підібраною . Догляд за порожниною рота і зубами. Зуби відіграють виключно важливу роль у процесі травлення. Розвивається внутрішньоутробно плід споживає кальцій і фосфор з материнського організму. Якщо в їжі вагітної мало мінеральних солей, на побудову скелета плода витрачаються запаси кальцію і фосфору самого організму матері. У результаті цього зуби вагітної втрачають кальцій, стають неміцними, розхитуються і випадають. У пошкоджених зубах активується процес їх руйнування, а гніздяться там мікроби можуть проникнути у внутрішні органи і викликати важкі септичні захворювання. Тому вагітна повинна періодично перевіряти стан зубів у зубного лікаря і строго виконувати його рекомендації. Для збереження зубів вагітна повинна дотримуватися загального гігієнічний режим і особливо правильно харчуватися. Догляд за зубами під час вагітності є звичайним. Зуби треба чистити 2 рази на день: вранці і перед сном. Після кожного прийому їжі рекомендується полоскати рот для видалення залишків їжі, що застрягли між зубами. Харчування вагітної жінки. Їжа вагітної жінки повинна бути різноманітною і калорійної. Дієта в ранні терміни вагітності повинна відповідати загальноприйнятим нормативам і визначатися як характером виконуваної роботи, так і ступенем вгодованості жінки. У осіб з надлишком ваги раціон повинен бути дещо обмеженим, розрахованим на попередження надмірної прибавки у вазі. Вже в першій половині вагітності організм жінки потребує дещо підвищеному споживанні білків. Жінки повинні знати про те, що нестача білків впливає на розвиток плода і несприятливо позначається на їх здоров'ї, привертає до різних захворювань, зокрема до токсикозів вагітності. Всі білки діляться на два види: повноцінні і неповноцінні. Повноцінність білка визначається вмістом в ньому незамінних амінокислот, тобто таких амінокислот, які в організмі людини не утворюються і повинні бути введені в організм з їжею. Повноцінні білки у великій кількості містяться в їжі тваринного походження, значно менше - в рослинної. Особливе значення для вагітної мають молочні білки. Загальна кількість білків повинна складати близько 100 г на добу. У другій половині вагітності потреба в білках збільшується, а тому добове кількість його повинна бути не менше 2 г на 1 кг ваги вагітної (приблизно 120-140 г). З продуктів, які містять у великій кількості повноцінні білки, рекомендується включати в раціон молочні продукти (молоко, сир, кисле молоко, кефір), яйця та ін У першій половині вагітності потрібно вживати також м'ясо і рибу . У другій половині вагітності м'ясні та рибні страви. Повинні бути дещо обмежені. Зокрема, слід уникати м'ясних і рибних бульйонів, так як вони ускладнюють функцію печінки, працюючої під час вагітності з підвищеним навантаженням. Супи необхідно готувати вегетаріанські, соуси - переважно молочні, а м'ясо і рибу - у відвареному вигляді. Під час вагітності в харчовий раціон повинні включатися і жири (в середньому близько 100 г в день). Крім вершкового масла, необхідно вживати і різні рослинні олії (соняшникова, соєва, кукурудзяна та ін.) Поряд з цим, необхідно значно обмежити споживання тугоплавких жирів (баранячого, яловичого, свинячого та ін) і сала. Потрібно також обмежити прийом продуктів, що містять велику кількість холестерину (яєць, м'яса, внутрішніх органів та ін), так як вони обтяжують функцію печінки. Кожна вагітна повинна знати і про те, що надлишковий вміст в їжі вуглеводів є шкідливим, оскільки вони роблять негативний вплив на функцію нервової системи, сприяють затримці рідини в тканинах організму і призводять до зайвої набирання ваги. В останні місяці вагітності необхідно обмежувати і прийом таких легко засвоюваних вуглеводів, як цукор, мед, варення, цукерки та ін З вуглеводів рекомендуються насамперед так звані харчові вуглеводи, що містяться у великій кількості в овочах і фруктах. Особливістю цих вуглеводів є те, що вони не йдуть на утворення в організмі жиру. Добова норма вуглеводів не повинна перевищувати 500 м. При надмірній вазі вагітної вміст вуглеводів в раціоні необхідно зменшити до 300 г на добу. Крім овочів і фруктів, в харчовий раціон необхідно включати також і хліб грубого помелу, який є хорошим джерелом клітковини і вітаміну В. Вагітна повинна стежити також і за питним режимом. Необхідно пам'ятати, що надмірне вживання рідини утрудняє роботу серцево-судинної системи і сприяє утворенню набряків. Добова потреба організму у воді становить 30-35 г на 1 кг ваги тіла, тобто близько 2 літрів на добу. Значна частина цієї норми міститься в різних продуктах, тому на споживання води в чистому вигляді припадає приблизно 1,2 літра. Однак потрібно пам'ятати, що в цю кількість включаються також чай, молоко, кисіль, різні супи та компоти. В останній період вагітності, особливо при схильності до набряків, прийом рідини і особливо солі повинен бути помітно скорочений (за вказівкою лікаря жіночої консультації). Особливу увагу необхідно приділяти вітамінам, які відіграють величезну роль у нормальному розвитку вагітності, зростанні плоду і подальшому розвитку новонародженого. Нестача вітамінів у матері може призвести навіть до мимовільного викидня або передчасних пологів. Особливо необхідні плоду такі вітаміни, як А, В, С, Б і Е. Вітамін А має велике значення для харчування і збереження здоров'я. Він сприяє нормальному обміну речовин, росту і розвитку плода, надає сприятливу дію на функцію сальних і потових залоз, підвищує стійкість організму до різних захворювань. Вітамін А міститься в тваринних жирах, вершковому маслі, молоці, сирі, яєчному жовтку, ікрі, а також у печінці деяких риб. У рослинних харчових продуктах вітамін А як такий не зустрічається. Однак у багатьох з них (морква, шпинат, салат, петрушка, зелена цибуля, щавель, чорна смородина, чорниця, агрус, персики, абрикоси та ін) міститься каротин, з якого в організмі людини утворюється вітамін А. Потреба людини у вітаміні А коливається залежно від фізичного навантаження, а також метеорологічних і кліматичних умов, в яких він знаходиться (охолодження, підвищена вологість, перегрівання та ін.) При вагітності потреба у вітаміні А помітно підвищується. Тому вагітні жінки повинні включати в свій раціон продукти, які містять його. Вітамін В відіграє велику роль у вуглеводному обміні і робить сприятливий вплив на функцію печінки. Разом з вітаміном С він бере участь у регулюванні водно-сольового обміну. Зазначені властивості вітаміну В особливо цінні для вагітної жінки. Не менш важливими є також вітаміни В2, B12, та ін Для забезпечення організму вагітної вітамінами групи В рекомендується включати в харчовий раціон різні страви з печінки, хліб грубого помелу, молочні продукти, горох та ін Вітамін С міститься переважно в продуктах рослинного походження (чорна смородина, плоди шипшини, капуста, лимони, апельсини та інші овочі, фрукти, ягоди). Вітамін С відіграє важливу роль у життєдіяльності організму, бере активну участь в обміні речовин. Організм людини не здатний сам синтезувати вітамін С; потреба в ньому задовольняється вітаміном, що вводиться з їжею. Потреба у вагітних жінок у вітаміні С помітно підвищена (майже вдвічі порівняно з невагітними). Поряд з вживанням в їжу овочів і фруктів у вареному і сирому вигляді слід додатково включати в раціон аскорбінову кислоту (по 100-150 мг на день у вигляді драже, таблеток), відварювати і концентрувати шипшина тощо Вітамін D регулює обмін фосфору і кальцію в організмі, сприяє підвищенню обміну речовин, є специфічним засобом проти рахіту. Діти, які не одержують з їжею достатньої кількості вітаміну D, захворюють на рахіт. Добова норма вітаміну D при вагітності дорівнює 600 | |
Просмотров: 462 | Загрузок: 11 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |