Главная » Файлы » Мои файлы |
Бізнес-план підприємства ВАТ Винзавод «Сократ»
[ Скачать с сервера (208.9 Kb) ] | 09.08.2017, 17:57 |
Резюме Даний бізнес-планвиробництва вина ВАТ Винзавод «Сократ», розроблений з метою: 1) збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції; 2) розширення асортименту даного виду продукції; 3) виявлення умов на ринку для забезпечення максимально можливого обсягу продажів; 4) пошуку грошових ресурсів для фінансування проекту; 5) збільшення продуктивності і умов праці на даному етапі виробництва. Ідеєю даного проекту є купівля та впровадження сучасної технології з виробництва вина. Новітехнології передбачають випуск до 14520 000 пляшок вина на рік. Згідно з розрахунками, наведеними нижче, інвестиційний проект є перспективним і прибутковим. Показники, які характеризують ефективність даного проекту, наведені в таблиці, що знаходиться нижче. Показник ефективності проекту Показник ефективності проекту Рік 2013 2014 2015 Очікуваний прибуток, тис. грн. 8697025,19 9553901,69 9612701,69 Обсяг виробництва, т. 8568000 9750000 10700000 Валовий оборот, тис. грн. 49881631,13 54602210,13 54661010,13 Валові витрати, тис. грн. 41184605,94 45048308,44 45048308,44 Рентабельність виробництва,% 17,43 17,50 21,34 Рентабельність продукції,% 21,12 21,21 21,34 Фондовіддача, грн 1, 14 1, 25 1 ,26 Термін окупності даного проекту складе 3 роки. Для здійснення проекту в 2013 році необхідно придбати та встановити обладнання на суму 300 млн. грн. Розуміється, що устаткування доставляється, встановлюється та налагоджується за рахунок постачальника. Крім того, необхідно мати оборотні кошти в розмірі 75 млн. грн. Для реалізації проекту необхідно взяти кредит для купівлі основних засобів у розмірі 375 млн. грн.. в банку «Укрсоцбанк». Якщо річна ставка відсотка становить 12%, а нарахування відсотків виводиться за формулою складного відсотка раз на рік, то при повному погашенні кредиту і відсотків в кінці року необхідно буде виплатити 420 млн.грн.. Продукт (послуга) і ринок Загальна характеристика ринку продукту Огляд (моніторинг) ринку вина виноградного проводиться щомісяця для визначення основних тенденцій, динаміки та ємкості ринку. Маркетингове дослідження ринку вина виноградного дозволяє виявити канали (дистриб'юторська мережа) просування товару на ринку, стан конкурентного середовища, домінуючих фінансово-економічних показників і основних споживчих переваг на користь існуючих торгових марок (брендів), а також відобразити асортимент товару, представленого в даному сегменті ринку. Сьогодні в українськомусекторіпрацюєблизько 50 компаній по виробництву вин. Торікобсягивиробництвазбільшилися на 17% у порівнянні з позаминулим роком і склалимайже 21 млн. л вина. За минулийрік у нашу країнубуло завезено 4 млн. л вина на суму 81,4 млн. доларів, щомайже на 1,5 млн. менше, чим в 2010. При цьому сама Українадоситьуспішнопрацює на зовнішніх ринках, кожнадесятапляшка напою сонцяйдеізкраїни на експорт. Усьогобулоекспортовано 2,48 млн. л вина на суму 53,1 млн. доларів, що на 0,7 млн.більше, ніж в 2010 році. Із самого початку кризиекспертипрогнозувалискорочення ринку вина на 20%, однакминулімісяці показали зворотний результат. Так, за підсумками 6 місяців 2011 р. українськіспоживачіпридбалибільш 2,82 млн. літрівкримських вин. Це на 46% більшеобсягупродажівпершогопівріччя 2010 р., коли булореалізовано 1,93 млн. літрів вин. Випадок не одиничний: за підсумкамисічня- квітня 2012 р. обсягпродажівнатуральнихкримських вин виріс на 36% у порівнянні з аналогічнимперіодомминулого року й склав 2,254 млн.л. У підсумкуобсягипродажівнатуральних вин по всійгалузі в I кварталі 2012 року збільшилися на 40%. Тим часом, за названий період поточного року усерединірізнихціновихсегментіввиноробноїпродукціїспостерігаласядуженеодноріднаситуація. Відбулосяістотнепереміщенняспоживчогопопиту з верхньогоцінового сегмента в середній і "середніймінус". Як і в 2010-2011 роках, продовжуєзбільшуватисяобсягспоживаннястолових вин і скорочується споживання кріплених, трохи скоротилося споживання марочних вин. Аналізуючи ситуацію, на ринку збуту алкогольної продукції, доходимо висновку, що основними конкурентами є закордонні виробники спиртних напоїв. Їхня продукція майже завжди відрізняється високою якістю, різноманітним асортиментом, різноманітністю упакування, їхній недолік – високі ціни. Судячи з обсягів збуту, можна сказати, що цітовари, у цілому, не повністю задовольняють потреби покупців. Стратегія конкурентів агресивна й в охопленні ринку вони використовують методи диференційованого маркетингу. Серед вітчизняних виробників алкогольно їпродукції, основними конкурентами є: "Винодел", ТОВ "Золота амфора", ЗАТ "Коблево", ВАТ "Коктебель", "Оренанда", та ін. Також необхідно враховувати й виробників "домашнього вина", але їх число й обсяги виробництва невеликі, в основному для особистого споживання. Отже, найбільш сприятливим сегментом для нас буде група споживачів, незадоволених існуючим асортиментом і з порівняно низьким рівнемдоходів (але з достатньою купівельною спроможністю). Ми обрали його, враховуючи наступні критерії: -потенційнамісткість ринку; -незадоволеність покупців існуючою пропозицією. Опис продукту (послуги) фірми. Підприємство ВАТ Винзавод «Сократ» повинне стати великим виробником алкогольної винної продукції в АР Крим і у всій Україні. Основна ідея проекту - це впровадження нової технології по виробництву вин. Новітехнології дозволять значно збільшити обсяг випуску, поліпшити якість продукції, що випускається, яка зможе конкурувати на ринку алкогольних винних виробів і повністю задовольнити попит на них. Цільовий ринок бізнесу. Аналіз ринку виноградного вина Україні за 2011-2012 рр. свідчить про збільшення обсягу імпорту цього продукту на територію України в натуральних одиницях вимірювання, яке мало місце в перші два роки досліджуваного періоду. Так максимальний темп зростання імпорту виноградного вина спостерігається в 2011 р. по відношенню до 2010 р. (2, 7 рази). У 2012 р. в порівнянні з 2011 р. імпорт виноградного вина зріс на 24%. У другій половині досліджуваного періоду динаміка показника набула зворотної спрямованості. У 2010 р. по відношенню до 2009 р. імпорт виноградного вина скоротився на 43%, а в 2010 р. в порівнянні з 2008 р. скорочення імпорту цього продукту склало 47%. У 2012 р. відзначається істотний приріст цього показника, темп якого практично досяг 100%. Експорт виноградного вина за межі України у натуральних одиницях виміру в першій половині досліджуваного періоду скорочувався. Так темп зниження експорту в 2010 р. відносно 2009 р. склав 6%, а в 2008 р. порівняно з 2007 р. досяг 14%. Динаміка виробництва виноградного вина на території України в натуральних одиницях вимірювання протягом періоду аналізу характеризувалася позитивною тенденцією. При цьому максимальний приріст спостерігається в 2010 р. по відношенню до 2009 р. (29%), а мінімальний – у 2008 р. відносно 2007 р. (0,4%). У 2010 і 2009 рр. в порівнянні з попередніми періодами збільшення обсягу виробництва виноградного вина склало 18% і 8% відповідно. У 2010 р. темп приросту цього показника по відношенню до 2009 р. склав 25%. Споживання виноградного вина українцями в натуральних одиницях вимірювання в 2011 р. відносно 2010 р. скоротилося на 16,5%. Проте вже в 2012 р. спостерігається істотний приріст цього показника, темп якого досяг 38%. Місцезнаходження фірми. Винзавод «Сократ» розташовується в с. Морське, АРК. Це місце розташування відповідає основним вимогам, які забезпечують можливість виконання та експлуатації проекту. Винзавод знаходиться в АРК, що припускає наявність споживачів продукції, виробленої підприємством, не тільки за рахунок постійних мешканців, але і багато в чому за рахунок відпочиваючих. SWOT-аналіз. Визначення сильних і слабких сторін ВАТ «Сократ» Параметри і оцінка Сильні сторони Слабкі сторони Організація Залучення кваліфікованих кадрів. Застаріла система керування персоналом. Виробництво Використання в процесі виробництва нового, менш енергоємного, високотехнологічного італійського обладнання, що може призвести до модернізації винного заводу, внаслідок чого потужність цеху дистиляції винних спиртів збільшиться з 450 тис. до 1 млн. виноматеріалів за сезон. Також необхідне здійснення реконструкції дробильно-пресового відділення цеху переробки винограду. Як і більшість українських виробників підприємство залежить від імпорту винних спиртів. Невисокий рівень рентабельності виробництва. Вирішальним фактором в процесі вибору продукту є ціна. На відміну від ботлерів у купажах заводу використовується власна і високоякісна грецька сировина, що веде до здороження продукції. І щоб не втратити даний сегмент ринку, доводиться продавати вино з мінімальною націнкою. Високі ціни на продукцію. Ціни основних конкурентів на 20-30% нижчі за продукцію ВАТ «Сократ». Фінанси Фінансова стабільність підприємства та досить великі фінансові можливості. Розраховуємо на чистий прибуток підприємства біля 40 млн.грн. -- Маркетинг Прагнення входження до п’ятірки лідерів. Бренд «Сократ» необхідно зробити популярним і здобути достатню кількість “своїх” споживачів. Про це свідчить те, що попит на продукцію підприємства повинен стабільно зростати (за 2013 р. «Сократ» планує збільшити виробництво вина – на 23,3% і перевищити темпи приросту ринку в цілому). -- Параметри оцінки Можливості Загрози Конкуренція 1. Вихід на нові ринки. 2. Можливість нарощування обсягів експорту продукції 1. Активізація дій конкурентів з боку виробників вин як національного, так і закордонного походження. 2. Наплив продукції низької якості з боку ботлерів, що дискредитують продукт в очах споживача. Збут 3. Наявність постійних постачальників. Можливість придбання сировини за помірними цінами 3. Розрив партнерських відносин з постачальниками сировини Попит – 4. Зміни в потребах і смаках споживачів. 5. Падіння попиту через зниження доходів населення Природні і екологічні фактори 4. Збільшення доступності ресурсної бази. Є можливість розширяти виноградні насадження та зменшувати залежність від імпорту сировини. Так, підприємство планує додатково висаджувати 100-150 га виноградників щорічно 6. Погані погодні умови (заморозки, дощ, град) знижують урожайність і якість продукції Економічні фактори 5. Можливість отримання додаткового прибутку за рахунок зменшення митних тарифів на експорт сировини 7. Нестабільність ринку сировини. Високі ціни на винний спирт, тепло- і енергоносії, які мають тенденцію до зростання Політико-законодавчі фактори – 8. Несприятлива економічна політика уряду (податковий тиск та ін, обслуговування інтересів приватних осіб тощо) 9. Нестабільне правове поле держави Науково-технічні фактори 6. Можливість використання наукових розробок у практичній діяльності -- Компоненти бізнесу Ціль Стратегія Ринок Збільшити обєм продажів Проникнення на іншівнутрішні ринки й експорт у країни СНД Гроші Покупкановоїлініївиробництва й розливу вина Кредит в банку Виробництво Покращити якість продукції Впровадитиавтоматизовану систему контролю якості Люди Підвищитикваліфікацію робітників Організуватиспеціальнікурси й стажування Охоронанавколишньогосередовища Зменшитинегативнийвпливвиробництва на навколишнєсередовище Провестимодернізаціюсистемиочищеннястічних вод Ціноваполітика Зберегтидоступнийрівеньцін Провестирекламнукомпанію Маркетинг-план Стратегія маркетингу На всіх етапах розвитку економіки основною ланкою є підприємство. Саме на підприємстві здійснюється виробництво продукції. Маркетинг, перш за все, - філософія бізнесу, в якій багато питань зосереджено на проблемах, потребах і бажаннях існуючих, потенційних груп споживачів, що ставляться в центрідіяльності фірми. План продаж Компонентами маркетингового комплексу є продукт, ціна, просуванняі збут.Продукція, щовипускається Винзаводом "Сократ", сильно відрізняє їївідпродукціїконкурентів. Завод використовуєтехнологію, якадопомагаєзберегтивикористаннястародавніхрецептів, задовольнитибудь-якийвишуканий смак споживача і виступатиміцним фундаментом конкурентоспроможностіготової продукції. | |
Просмотров: 570 | Загрузок: 16 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |