Главная » Файлы » Мои файлы |
АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ПАТ «ЯГОТИНСЬКИЙ МАСЛОЗАВОД
[ Скачать с сервера (226.5 Kb) ] | 06.02.2018, 19:59 |
2.1. Аналіз тенденцій розвитку вітчизняного ринку молока Молочна галузь, до складу якої входять маслоробна, сироробна, молочноконсервна підгалузі, а також виробництво продукції з незбираного молока, на сучасному етапі є однією із провідних в структурі харчової індустрії України. Це безпосередньо пов'язано з тим, що продукція цієї галузі займає важливе місце у споживанні населення. Частка витрат на молочні продукти становить 15% від загальних витрат на харчування. Сучасний стан розвитку виробництва молока в Україні супроводжується негативними тенденціями у порівнянні з іншими аграрно-розвинутими країнами. На розвиток молокопереробної промисловості суттєво впливає ситуація в молочному скотарстві. Подорожчання бензину та дизпалива, нерозвинена заготівельна мережа на селі, віддаленість сировинних зон від центрів переробки призвели до скорочення обсягів випуску молочної продукції[47]. Ринок молочної продукції має специфічні особливості, пов’язані з властивістю продукції. Це - широкий асортимент продукції; універсальний характер використання; малотранспортабельність і непридатність для тривалого зберігання багатьох видів продукції. Після затяжної кризи на світовому молочному ринку із серпня 2016 року ситуація почала покращуватися. Ціни на молоко та молочні продукти почали рости, глобальна торгівля зрушила з «мертвої точки». Цьому слугував ряд факторів. Одним з найсуттєвіших стало відновлення імпорту молочних продуктів Китаєм, чого не спостерігалося минулого року. Так, за підсумками 11 місяців цього року країна збільшила купівлю молочних продуктів на 23% — до 2 млн. т. Разом із тим виробництво молока в основних експортних регіонах скоротилося. Поставки на переробку в Європі почали скорочуватися з червня і за підсумками жовтня падіння сягало 3,3% або 12,05 тис. т. Виробництво молока в Новій Зеландії від початку 2016/2017 маркетингового року скоротилося на 2,4% та склало 7,3 млн. т. Крім того, в Австралії за аналогічний період було вироблено на 10,3% менше молока — 3,2 млн. т. Такі зміни мали вплив і на формування кон’юнктури українського молочного ринку. За період здобуття Україною незалежності чисельність корів постійно скорочувалася. Зміна структури господарювання відбулася в кінці 90-х років. Тоді чисельність корів в господарствах населення почала перевищувати утримання в сільськогосподарських підприємствах. З 2010 року таке становлення фактично завершилося та наступні 5 років мало стабільну динаміку. Криза молочного ринку 2014 року призвела до того, що темпи скорочення поголів’я в Україні почали різко зростати, як в промисловому секторі, так і в домогосподарствах(табл. 2.1). Таблиця 2.1 Чисельність корів за категоріями господарств у 2012-2016р., тис. голів Категорії господарств 2012 2013 2014 2015 2016 Відхилення 2016 до 2015, % Сільськогосподарські підприємства 575 565 529 520,8 499,6 -4.07 Господарства населення 1979 1944 1857,5 1735,5 1674,9 -3.49 Усі категорії господарств 2554 2509 2386,5 2256,3 2174,5 -3.62 Джерело: складено автором на основі [35] Проаналізувавши дані наведені у табл. 2.1, варто зазначити, що поголів’я корів щороку зменшується. Загальна кількість корів скоротилася з вересня 2012 р. по вересень 2016 р. на 379,5 тис. голів. Ситуація з виробництвом молока таж сама. До 2000 року обсяг виробництва постійно скорочувався. Після чого ситуація прийняла коливаючу динаміку і з 2013-го року його обсяг постійно скорочується. Особливо відчутно помітно це стало у 2014 та 2015 роках. На кінець 2015-го в Україні було вироблено 10,6 млн. т молока. За останні 11 місяців в Україні було вироблено 9,7 млн. т молока, що на 2,3% менше, ніж за відповідний період 2015 року, 25,7% з них саме в промисловому секторі, решта 74,3% в господарствах населення. Загальна продуктивність корів в сільськогосподарських підприємствах з кожним роком покращується. Так, за підсумками одинадцяти місяців одна корова в середньому виробляє 5219 кг, що на 3,7% більше, ніж за відповідний період торік. Існуючі економічні взаємовідносини, що склалися у молокопродуктовому підкомплексі, не можуть забезпечити ефективний розвиток молочного скотарства, оскільки молокопереробні підприємства шляхом заниження закупівельних цін на молочну сировину, завищення відпускних цін на готову молочну продукцію і роздрібних цін сферою торгівлі, привласнюють основну частку валового доходу, яка значно перевищує їх вклад у виробництво і реалізацію молока та молочних продуктів. Пожвавлення експортної торгівлі на фоні сезонного та циклічного скорочення виробництва молока призвело до того, що закупівельні ціни почали активно зростати. До того ж, стримування росту цін в попередні роки підсилило їх темпи ще більше. Середня ціна на молоко екстра ґатунку за місяць зросла на 11,3% або 0,92 грн. та склала 9,07 грн/кг (з ПДВ). В порівнянні з груднем 2015 року середня ціна на таке молоко зросла на 50% або 3,02 грн. Середня ціна на молоко вищого ґатунку за грудень склала 8,40 грн/кг. Це на 12% вище ціни листопада поточного року та на 44,5% відповідного місяця торік. За перший ґатунок переробники в середньому платили 8,02 грн/кг, що на 13% вище ціни листопада та на 44,7% листопада минулого року (рис. 2.1). Рис. 2.1. Середні закупівельні ціни на молоко, грн/кг[35] Середньодушове споживання населенням молока і молокопродуктів на 2 кг відстає від минулорічного показника та, за підсумками 11 місяців, становило 197 кг у розрахунку на особу. Станом на 1 вересня 2016 року, 74% від загального виробництва молока, виробляється на господарствах населення, а 26% на сільськогосподарських підприємствах відповідно. Варто зазначити, що прослідковується тенденція до поступового спаду виробництва на господарствах населення. Так, в 2014 році, господарства населення виробляли 76,3% продукції, у 2015 їх доля вже складала 75%. Ця тенденція є позитивною, адже зростання виробництва відбувається на сільськогосподарських підприємствах, які, в свою чергу, дотримуються санітарних вимог та гарантовано випускають продукцію належної якості. При аналізі ринку молочної продукції слід розглянути динаміку виробництва молочної продукції в Україні за 2012 - 2016 роки. Динаміка виробництва молочних продуктів в Україні у 2012-2016 рр. наведена в табл. 2.2. Таблиця 2.2 Виробництво молочної продукції в Україні у 2012-2016 рр., тонн Найменування продукції Фактично вироблено Відхилення 2012 2013 2014 2015 2016 Абсолютне, тон Відносне, % 16/15 16/12 16/15 16/12 Молоко оброб. рідке 698181 631173 721387 660434 632108 -28326 -66073 -4,29 -9,46 Молоко і вершки сухі 53407 38804 45540 44735 43780 -955 -9627 -2,13 -18,03 Масло вершкове 69898 61514 80144 70155 70749 594 851 0,85 1,22 Сир свіжий 58615 53265 50226 43959 46406 2447 -12209 5,57 -20,83 Сир жирний 127365 110935 85227 83227 76092 -7135 -51273 -8,57 -40,26 Консерви молочні 47147 36778 33026 30358 27767 -2591 -19380 -8,53 -41,11 Прод. кисломлочна 372023 355716 326758 290231 290481 250 -81542 0,09 -21,92 Казеїн 6179 2321 3630 4451 4889 438 -1290 9,84 -20,88 Морозиво та харч. лід 95435 95581 88393 77426 82347 4921 -13088 6,36 -13,71 Спреди та сум. жирові 38841 33751 33090 23368 19470 - 898 -19371 -16,68 -49,87 Молоковмісні продукти 87661 83084 109691 102665 92091 -10574 4 430 -10,30 5,05 Джерело: складено автором на основі [35] З табл. 2.1 можна побачити, що по більшості груп відбувається поступове, постійне скорочення обсягів виробництва, у середньому на 12 % за 2 роки і від 10% до 50% за 5 років. Найбільшого спаду зазнали спреди та жирові суміші – майже на 50% за 5 років та на 16,68% за минулий рік, щорічно знижується обсяг консервів молочних та жирних сирів – загалом на 40% або 51 та 19 тис. тонн відповідно за 5 років. Молоко рідке та кисломолочна продукція знизили обсяг виробництва на 10% та 22% за 5 років відповідно. В порівнянні ж з 2015 роком, об’єми виробництва молока рідкого скоротилися на 4,3% або 28 тис. тонн. Продукція кисломолочна в 2016 році, порівняно з 2015 навіть трохи збільшила своє виробництво – майже на 0,1%, що вже є позитивною тенденцією, враховуючи падіння на 22% за останні 5 років. Невеликий зріст казеїну, морозива та сиру є позитивним лише з точки зору п’ятирічного розрізу, адже, порівняно з 2012 роком, дані види продукції теж зазнали зниження обсягів виробництва на 21%, 13,7%, 20% відповідно. Хоча, звісно, тенденція до зростання в останній рік є позитивним явищем. Єдина продукція що наростила обсяги виробництва порівняно з 2012 роком є масло вершкове – на 1,22%. Зниження обсягів виробництва молочної продукції, насамперед, пов’язано зі зниженням споживання молока та молокопродуктів на душу населення внаслідок зниження платоспроможності населення та підвищення цін реалізованої продукції, а також втрату ринку Росії. Перші півроку зовнішня торгівля молочними продуктами була досить млявою, через загальну світову кризу та починаючи з вересня ситуація почала покращуватися. Значний приріс відмічався по маслу та сухому молоку. Все ще сумарні показники показують мінус в порівнянні з минулим роком та все ж картинка змінюється в кращу сторону. Так, за 10 місяців експорт молочних продуктів у грошовому виразі склав 130,3 млн. дол. США, що на 12,5% менше, ніж за аналогічний період 2015 року. В натуральному виразі на зовнішні ринки було поставлено 93,1 тис. т молочних продуктів (-8,43%). За результатами 2015 року, найбільш прибутковою компанією стала Терра Фуд, з загальною виручкою у 3,435 млрд. грн. «Терра Фуд» є лідером в Україні з виробництва фасованого вершкового масла і плавленого сиру. Свою продукцію «Терра Фуд» поставляє більш ніж в 40 країн, в тому числі на Близький Схід, в країни Північної Африки, на Балкани, а також в Китай, США і Північну Корею. «Молочний Альянс» лідирує за обсягами продажів молока в Україні (22% ринку). Свою продукцію група експортує в 35 країн, в тому числі в арабсько-мусульманські. У грудні 2015-го вона отримала сертифікати на експорт молочної продукції під ТМ «Славія» у Китай а з 10 січня 2016 право експорту до країн ЄС. Загалом в 2016 році АТ «Молочний альянс» було експортовано 550 тон вершкового масла, 140 із яких до ЄС, 382 — до Марокко та Єгипту і 25 тон до ОАЕ. «Альміра» — один з найбільших виробників сиру і сирних продуктів в Україні. Вона займає 23% цього ринку. Крім того, компанія - лідер з виробництва вершкового масла і спредів з часткою 16%. Свою продукцію компанія постачає більш ніж в 50 країн, в тому числі на ринки СНД і Африки, на Близький Схід, в США, Мексику та Японію. Група «Комо», після закриття російського ринку для української молочної продукції, активно розвиває експорт, зокрема, освоює ринки Китаю і Казахстану. У червні 2016 року «Дубномолоко» відправило в КНР перші 350 т сухої молочної сироватки. Отже, після втрати можливості експорту в Росію, усі великі підприємства України зосередили основну частину свого експорту на ринках Близького Сходу (Молдова, Єгипет, Марокко, Казахстан, ОАЕ, Туніс, Лівія, Алжир) та почали освоювати такі нові ринки як ЄС та Китай, що мають або великі перепони для входу на ринок або не зручне географічне положення для торгівлі молочними продуктами. Основними споживачами української молочної продукції за 10 місяців були країни пострадянського простору (Казахстан, Молдова, Грузія). Україна активно шукає нові ринки збуту та проводити торгові місії до країн Азії та Африки. | |
Просмотров: 655 | Загрузок: 15 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |