Главная » Файлы » Курсовые работы » Курсовые проекты |
Проектування пельменного автомату
[ Скачать с сервера (874.3 Kb) ] | 02.07.2017, 06:07 |
Зміст 1. Вступ ……………………………………………………………………………….. 3 2. Аналіз конструкцій обладнання аналогічного призначення …………………… 4 3. Принцип роботи машини………………………………………………………….. 8 4. Технологічна лінія виготовлення пельменів……………………………………… 9 5. Розрахункова частина……………………………………………………………….10 5.1. Технологічний розрахунок ……………………………………………………...10 5.2. Кінематичний розрахунок………………………………………………………..18 5.3. Енергетичний розрахунок………………………………………………………..19 6. Монтаж , експлуатація та ремонт обладнання……………………………………21 7. Заходи техніки безпеки ……………………………………………………………..26 8. Висновок ……………………………………………………………………………..27 9. Список використаної літератури …………………………………………………...28 10. Додаток Вступ М`ясна галузь промислового комплексу має задачу забезпечити населення наступними продуктами харчування: маслом, ковбасними виробами, напівфабрикатами, готовими швидкозамороженими блюдами, консервами та ін. Для збільшення випуску цих виробів проводиться часткова реконструкція діючих підприємств, а також ведеться робота по технологічному переозброєнню виробництва, по упровадженню нових видів техніки і комплексних систем управління (СУ) виробництва, по вдосконаленню технологічних процесів, по організації виробництва і праці, у національному використовуванні праці, по збільшенню виробництва якісної продукції, по збільшенню показників ефективності виробництва, по упровадженню різних видів обчислювальної техніки. Паралельно ведеться модернізація устаткування. Напівфабрикати мають великий попит, тому займають значне місце на споживчому ринку. Серед них великий відсоток займають пельмені – заморожені вироби із прісного тіста з начинкою з м`ясного фаршу із сіллю і спеціями. Вони призначені для тривалого зберігання, що передбачає досить жорсткі вимоги до санітарії і якості сировини, яка використовується. Для дозування та формування пельменів слугують пельменні автомати різної продуктивності (СУБ – 2Н – 260 – 400 кг/год; СУБ – 2 – 67 – 400 кг/год; СУБ – 3М та П6 – ФПВ – 400 – 600 кг/год; СУБ – 6 – 780 – 1200 кг/год). Конструкція автоматів відрізняється тільки кількістю штампуючих барабанів. 2. Аналіз конструкцій обладнання аналогічного призначення Пельменний автомат СУБ-2-67 (рис.1) призначений для приготування пельменів із тіста і м'ясного фаршу. Рис.1. Пельменний автомат СУБ-2-67: 1 — конвеєр; 2— барабан; 3 — борошняний бункер; 4— ротаційний насос; 5 — станина; 6— провідний барабан; 7— варіатор швидкостей; 8- кожух; 9— електродвигун; 10 — магнітний пускач; 11, 13— шнеків; 12— здвоєний бункер; 14— маховичок; 15— рами конвеєра; 16— опорний ролик; 17— натяжний ролик Рис.2.2. Схема роботи пельменних автоматів: а - принципова схема пельменних автоматів: 1 — стрічковий конвеєр; 2—здвоєний бункер для тісту і фаршу; 3, 5 — витіснювачі для тіста і фаршу; 4, 6— подаючі трубки для тіста і фаршу; 7— пристрій, що формує; 8— овальна трубка для тіста і фаршу; 9 — борошняний бункер з перетрушувачем; 10 — штампуючий барабан; 11 — піддержуючий ролик; б — формуючий пристрій. 1— балон; 2, 3 — трубки, що підводять тісто і фарш; 4 — овальна щілина для тіста Він діє безперервно, при ручному завантаженні тіста і фаршу в бункер відбувається автоматичне і безвідходне штампування пельменів. При русі конвеєрної стрічки барабани обертаються і, прокачуються по начиненій фаршем тістовим трубкам, штампують пельмені, які на піддоні утворюють чотири ряди. Гнізда барабана мають розділові і склеювальні кромки. При натиску штампів на тістову трубку, заповнену фаршем, останній відтісняється по гніздам, звільняючи місце для склеювання і розділення пельменів. При подальшому натиску штампів пельмені склеюються. Розділова кромка продавлює тісто наскрізь, утворюючи проміжки між пельменями. При нормальному технологічному процесі виходять міцно склеєні пельмені, відстань між якими рівна 3...5 мм. Перед штампуючими барабанами встановлений борошняний бункер з перетрушувачем. Він має отвори, через які на тістові трубки, що проходять під ним, з фаршем сиплеться мука. Це запобігає прилипанню пельменів до гнізд барабанів. Мука, що потрапляє на тістові трубки, розрівнюється двома гумовими шкрібками, укріпленими на бункері. Кількість муки, що подається, регулюється шиберами. Мука і шматочки тіста, налиплі на барабани, очищаються щіткою, встановленою на їх вилці. Управління роботою автомата здійснюється за допомогою пульта. Автомат настроюють таким чином. Відповідні бункери заповнюють тістом і мукою і регулюють подачу. Після цього завантажують фарш і встановлюють масу пельменів і співвідношення в них тіста і фаршу. Подачу фаршу змінюють обертанням маховичка варіатора швидкості. Маховичок виведений на передню стінку конвеєра. Подачу тіста регулюють гвинтами на тістопідводящими трубками. Принцип роботи пельменних автоматів СУБ-2, СУБ-3 і СУБ-6 однаковий. Вони відрізняються один від одного тільки габаритами, числом штампуючих коліс і продуктивністю насосів, подаючи тісто і фарш в пристрої автоматів, що формують. Пельменний автомат П6-ФПВ влаштований так само, як і автомат СУБ-2-67, але має вищу продуктивність. Це пов'язано з тим, що в конструкції автомата П6-ФПВ передбачено три штампуючі барабани, а в автоматі СУБ-2-67 їх два. Для м'ясопереробних підприємств малої потужності в даний час випускаються пельменні автомати з одним штампуючим барабаном. Такі автомати мають невелику продуктивність і можуть виконуватися в настільному варіанті. Технічна характеристика пельменних автоматів приведена в табл.2.1 [7]. Табл. 2.1. Технічна характеристика пельменних автоматів Показник Л5-ФАП СУБ-2-67 П6-ФПВ Продуктивність, кг/ч 600 400 400 - 600 Маса пельменя, г 12 ±3 12 ±1,2 12 ±1,2 Товщина тістової оболочки, мм 2 2 2 Товщина тіста в місцях закладення, мм 3 2,5 2,5 Встановлена потужність, кВт 0,37 1,5 3 Габаритні розміри, мм 1000х480х470 2800х930х1240 3000х1100х1320 Маса автомата, кг 70 550 830 Для проектного розрахунку вибираю пельменний автомат СУБ – 3М. Цей автомат простий в обслуговуванні та монтажі, надійний в роботі, зручний в експлуатації, має високу міру безпеки, широко застосовується на підприємствах з малою та середньою продуктивностями та має високі економічні показники, можливе включення в поточно-механізовані лінії. 4.Технологічна лінія виготовлення напівфабрикатів пельменів Мал. 3 Технологічна лінія виготовлення напівфабрикатів пельменів . 1.Автопогрущик для автозагрузки м’яса. 2. Волчок для подрібнення м’яса. 3.Тістомісильна машина з автоматичним вивантаженням . 4. Пельменний автомат СУБ-3М . 5. Морозильна камера для заморозки пельменів. 6. Кутер для подрібнення м’яса. 7. Мішалка для фаршу. 8. Галтовачний автомат. 9. Транспортер вертикальний. 10. Машина для пакування пельменів в пачки . 11. Візок для транспортування . 12. Транспортер в холодильник для зберігання перед реалізацією. 3.Принцип роботи машини Автомат пельменний СУБ-3 є неперервно працюючим агрегатом, в якому при ручному завантаженні в бункер тіста та фаршу відбувається неперервна автоматична безвідходна штамповка пельменів. Автомат складається з наступних основних частин: станина, здвоєного бункера для тіста та фаршу, формуючих пристроїв, штампуючих пристроїв, ротаційного насоса, стрічкового конвеєра, вентилятора обдува тістових трубок та обладнання змазки, клино-ременних та шестерних передач. Швидкість обертання штампуючих барабанів дорівнює швидкості обертання конвеєрної стрічки. Перед штампуючими барабанами встановлено вентилятор для підсушки тістової оболонки фаршированих трубок. За штампуючими барабанами встановлено пристрій для змазування поверхні штампів підсоленим маслом – запобігає прилипанню пельменів до штампів. Включення, виключення автомата та вентилятора, а також аварійна установка проводиться кнопками управління на пульті управління, установленого на передній стінці конвеєра. 5. Розрахункова частина 5.1 Технологічний розрахунок. Розрахунок починаю з визначення продуктивності модернізованого пельменного автомата. У зв`язку з тим, що неможливо отримати фактичну продуктивність, тому що мають місце різні простої обладнання через, нерівномірної подачі сировини і т.д., вводять теоретичну продуктивність Мтеор. Приймають Мтеор=700 кг/год. Знаючи Мтеор та кількість фаршу і тіста в одному пельмені, (відповідно рецептурі) знаходять кількість фаршу та тіста, які повинні подати під час роботи в робочі органи автомата, щоб виробити необхідну кількість пельменів: М1=Мтеор т кг/год; (1) М2=Мтеор ф кг/год; (2) де М1, М2 – відповідно кількість тіста та фаршу, споживана автоматом в одиницю часу, кг/год т, ф – відповідно коефіцієнти, які вказують на процентне відношення тіста та фаршу. Знаючи кількість тіста та фаршу, необхідного для нормальної роботи автомата, визначають число оборотів живильників з формули: М=47,1 S n (D2-d2) 1 кг/год, (3) де S – крок шнека, м; S=0,05м; n – частота обертання шнека, хв-1; D – зовнішній діаметр шнека, м; D=0,09 м; d - діаметр вала шнека, м; d=0,03 м; 1 – коефіцієнт заповнення шнека тістом або фаршем в поперечному перерізі (1=0,95…0,98); т – густина тіста, кг/м3; кг/м3 [1] ф – густина фаршу, кг/м3; кг/м3 [1] Число оборотів тістового живильника: Число оборотів фаршевого живильника: Кількість формуючих пристроїв знаходять по формулі: шт., (4) Маса одного пельменя регламентується. Розмір гнізда штампуючого приладу визначають по формулі: cм, (5) де, G – маса одного пельменя, г; G=12 г(відповідно НД) з – коефіцієнт заповнення гнізда(визначають експериментально); п – густина пельменя, г/см3 ; см Площа поперечного перерізу F отвору формуючого приладу(рис.2), в якому відбувається формування тістової труби і заповнення її фаршем. Рис.2 Поперечний переріз формуючого отвору. Знаходимо за формулою: , м2, (6) | |
Просмотров: 778 | Загрузок: 18 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |