Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Понедельник, 25.11.2024


Главная » Файлы » Курсовые работы » Курсовые проекты

Поняття та види виробничої потужності підприємства
[ Скачать с сервера (442.0 Kb) ] 13.06.2017, 23:52
1.5 Послідовність розрахунку показників економічної ефективності організаційно-технічних та економічних заходів.

Розрахунок показників економічної ефективності організаційно-технічних та економічних заходів проводиться у такій послідовності:
1. Розрахунок капітальних витрат (початкових інвестицій)
Кнов = Коб + Кт + Кзс + Кб + Кквп + Км + Кнв + Д – Вреал, – Вбр,
Коб – витрати на придбання нового обладнання;
Кт – витрати на транспортування обладнання;
Кзс – заготівельно-складські витрати;
Кб – будівельні роботи, викликані впровадженням заходу;
Кквп – витрати на контрольно-вимірювальні прилади;
Км – монтажні роботи;
Кнв – невраховані інші витрати капітального характеру;
Д – витрати на демонтаж обладнання;
Вреал, – вартість реалізованого обладнання;
Вбр – вартість обладнання, що реалізується за ціною металобрухту.
2. Розрахунок додаткового прибутку за результатами впровадження заходу, за рахунок:
2.1. Збільшення обсягів виробництва продукції
ΔПов = (Ц – Спр)*ОВпр – (Ц – Сб)*ОВб
Ц – ціна одиниці виробу;
Спр та Сб – собівартість одиниці виробу після та до впровадження заходу;
ОВпр та ОВб – обсяг виробництва після та до впровадження заходу.
2.2 Зниження собівартості продукції:
ΔПс = (Сб – Спр)*ОВпр
2.3 За рахунок організації виробництва нових видів продукції:
ΔПнв = ∑(Ці – Сіод)*Оі

3. Визначення чистого грошового потоку:
ЧГП = ДП – ПП + А
ДП – додатковий прибуток;
ПП – податок на прибуток;
А – амортизаційні відрахування капітальних вкладень.
4. Розрахунок теперішньої вартості:
ТВ = ЧГП * Кдиск
Кдиск – коефіцієнт дисконтування.
5. Визначення чистої теперішньої вартості:
ЧТВ = ТВ – Кзаг(ПІ)
6. Розрахунок індексу доходності:
ІД = ЧТВ / Кзаг(ПІ)
7. Розрахунок періоду окупності інвестицій:
ПО = Кзаг(ПІ) / ЧТВ

3. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПОТУЖНОСТІ ДП ПАТ «КИЇВХЛІБ» «ДОСЛІДНИЙ ХЛІБОЗАВОД»

3.1 План підвищення використання потужності у 2010 році за рахунок впровадження нових типів хлібопекарень „Муссон-ротор”

В якості основних шляхів зниження собівартості продукції пропонуються наступний захід технічного переобладнання виробництва більш продуктивним та економним обладнанням фірми ЗАТ НПП „Восход” (Росія) останніх серій:
Хлібопекарні пічі „Муссон-ротор” випускаються в трьох варіантах – з електричними нагрівачами, з газовими нагрівачами та нагрівачами на дизельному топливі.
Оскільки в останній рік зростання цін на газ та дизельне пальне перевищує зростання цін на електроенергію, в розрахунках по обґрунтуванню більш економічних печей були включені варіанти на всіх трьох видах пального.
1. Розрахуємо початкові інвестиції:
Таблиця 3.1
Розрахунок початкових інвестицій
Найменування комплекту Восход-2500
(електро) Восход-2500
(дизтопливо) Восход-2500
(газ)
Вартість обладнання, грн. 360434,75 316683,7 316683,7
Транспортні витрати по доставці, грн. 5313,7 5313,7 5313,7
Пусконаладка обладнання, грн. 7791 4572,75 4572,75
Демонтаж старого обладнання, грн. 6370 6370 6370
Вартість металобрухту старого обладнання, грн. 2260 2260 2260
Всього інвестицій, грн 377649,45 330680,15 330680,15

Отже загальні інвестиції для встановлення печі «Восход-2500 (електро)» становлять 377,64 тис. грн., а для печей «Восход-2500 (дизтопливо)» і «Восход-2500 (газ)» – 330,68 тис. грн..
2. Розрахуємо обсяг виробництва у натуральному вигляді:
Старе обладнання: 2*0,8*(365-20-10) = 536 т/рік
Нове обладнання: 2,5*0,8*(365-20-10) = 670 т/рік
3. Розрахуємо собівартість продукції:
3.1. Електроенергія:
Старе обладнання: 108,5*0,7*24*335 = 610,64 тис. грн.
Нове обладнання:
Восход-2500 (електро): 98,1*0,7*24*335 = 552,11 тис.грн.
Восход-2500 (дизель і газ): 10,3*0,7*24*335 = 57,97 тис. грн.
3.2. Дизтопливо:
Восход-2500 (дизель): 3,6*12,1*24*335 = 350,22 тис. грн.
3.3. Газ:
Восход-2500 (газ): 2,25*72,54*24*335 = 1312,25 тис. грн.
3.4. Вода:
Старе і нове обладнання: 0,58*5*24*335 = 23,32 тис. грн.
3.5. Сировина:
Старе обладнання: 12,1*536*1000 = 6485,6 тис. грн.
Нове обладнання: 12,1*670*1000 = 8107 тис. грн.
3.6. Фонд оплати праці:
Старе і нове обладнання: 2000*1,4*12*7 = 235,2 тис. грн.
3.7. Амортизація:
Старе обладнання: 127,4 * 0,1 = 12,74 тис. грн.
Нове обладнання:
Восход-2500 (електро): 360,4*0,1 = 36,04 тис.грн.
Восход-2500 (дизель і газ): 316,7*0,1 = 31,67 тис. грн.
3.8. Поточний ремонт:
Старе обладнання: 127,4 * 0,08 = 10,19 тис. грн.
Нове обладнання:
Восход-2500 (електро): 360,4*0,08 = 28,83 тис.грн.
Восход-2500 (дизель і газ): 316,7*0,08 = 25,33 тис. грн.
Результати розрахунків зведено у таблицю:
Таблиця 3.2
Розрахунок собівартості продукції
Статті витрат Старе обладнання Восход-2500
(електро) Восход-2500
(дизтопливо) Восход-2500
(газ)
1. Електроенергія:
Середній расход електроенергії, кВт/ч 108,50 98,10 10,30 10,30
Вартість 1 кВт/ч електроенергії, грн. 0,70 0,70 0,70 0,70
Всього за електроенергію, тис. грн. 610,64 552,11 57,97 57,97
2. Дизтопливо:
Середній расход дизтоплива, кг/год 0,00 0,00 3,60 0,00
Вартість 1 кг дизтоплива, грн. 101,00 101,00 12,10 101,00
Всього витрат на дизтопливо, тис. грн. 0,00 0,00 350,22 0,00
3.Газ:
Середній расход газу, куб. м./год 0,00 0,00 0,00 2,25
Вартість 1 куб. м. газу, грн. 72,54 72,54 72,54 72,54
Всього витрат на газ, тис. грн. 0,00 0,00 0,00 1312,25
4. Вода:
Расход питної води, куб. м./год 0,58 0,58 0,58 0,58
Вартість 1 куб. м. води, грн. 5,00 5,00 5,00 5,00
Всього витрат на воду, тис. грн. 23,32 23,32 23,32 23,32
5. Сировина:
Вартість витрат сировини на 1 кг випічки, грн. 12,10 12,10 12,10 12,10
Всього витрат на сировину за рік 6485,60 8107,00 8107,00 8107,00
6. Витрати ФОП(з відрахуваннями), тис. грн. 235,20 235,20 235,20 235,20
7. Амортизація, тис. грн. 12,74 36,04 31,67 31,67
8. Поточний ремонт, тис. грн. 10,19 28,83 25,33 25,33
9. Умовно постійні витрати 281,05 281,05 281,05 281,05
Всього витрат: 7658,73 9263,55 9111,76 10073,79
Витрати на 1т продукції, тис. грн. 14,29 13,83 13,60 15,04

Як видно з таблиці, найменші витрати у пічці «Восход-2500(дизель)» – 13,6 тис. грн./т продукції. Отже ця піч є найбільш оптимальною, з точки зору витрат.
4. Розрахуємо прибуток і рентабельність:
Ціна 1 кг випічки – 15,1 грн.
– Загальний дохід:
Старе обладнання: 15,1*536 = 8093,6 тис. грн.
Нове обладнання: 15,1*670 = 10117 тис грн.
– Прибуток до оподаткування:
Старе обладнання: 8093,6 – 7658,73 = 434,87 тис.грн.
Восход-2500 (електро): 10117 – 9263,55 = 853,45 тис.грн.
Восход-2500 (дизель): 10117 – 9111,76 = 1005,24 тис. грн.
Восход-2500 (газ): 10117 – 10073,79 = 43,21 тис. грн.
– Чистий прибуток:
Старе обладнання: 434,87 * 0,8 =347,89 тис.грн.
Восход-2500 (електро): 853,45*0,8 = 682,76 тис.грн.
Восход-2500 (дизель): 1005,24*0,8 = 804,19 тис. грн.
Восход-2500 (газ): 43,21*0,8 = 34,57 тис. грн.
– Рентабельність:
Старе обладнання: 347,89 / 7658,73 = 4,54 %
Восход-2500 (електро): 682,76 / 9263,55 = 7,37 %
Восход-2500 (дизель): 804,19 / 9111,76 = 8,83 %
Восход-2500 (газ): 34,57 / 10073,79 = 0,34 %
– Термін окупності:
Восход-2500 (електро): 377,649 / 682,76 *365 = 193 дні
Восход-2500 (дизель): 330,680 / 804,19 *365 = 143 дні
Восход-2500 (газ): 330,680 / 34,57 *365 = 3343 дні = 9,2 роки
Результати розрахунків зведено в таблицю:
Таблиця 3.3
Розрахунок прибутку
Статті прибутку Старе обладнання Восход-2500
(електро) Восход-2500
(дизтопливо) Восход-2500
(газ)
Загальний дохід, тис. грн. 8093,60 10117,00 10117,00 10117,00
Витрати, тис. грн.. 7658,73 9263,55 9111,76 10073,79
Прибуток, тис. грн.. 434,87 853,45 1005,24 43,21
Чистий прибуток, тис. грн. 347,89 682,76 804,19 34,57
Рентабельність, % 4,54 7,37 8,83 0,34

Термін окупності становить для «Восход-2500 (електро)» – 193 дні, «Восход-2500 (дизтопливо)» – 143 дні, «Восход-2500 (газ)» – 9,2 роки.
Таким чином, отримані результати калькуляційних розрахунків показників альтернативних планів показали, що при рівнях вартості електроенергії, газу та дизельного пального для січня 2010 року рентабельність виробництва випічки для печей з сталим рівнем продуктивності 2500 кг хліба становить:
при використанні електроенергії – 7,37%;
при використанні дизельного пального – 8,83%
при використанні газу – 0,34%
Розрахунковий аналіз впливу росту продуктивності роторної пічі на структурне співвідношення перемінних та постійних витрат на прикладі роторних печей „Муссон-Ротор” на дизтопливі з продуктивністю 2500 кг хліба в зміну показав, що: при продуктивності пічі 2500 кг/день рівень постійних витрат в собівартості становить 3,08%, відповідна загальна для підприємства собівартість 1 кг випічки становить 13,6 грн./кг, що при ціні продажу 15,1 грн./кг відповідає рівню рентабельності 8,83%;
Категория: Курсовые проекты | Добавил: opteuropa | Теги: розвиток підприємства, скачати курсову з економіки, Поняття та види виробничої потужнос, потужність підприємства.
Просмотров: 420 | Загрузок: 9 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Украина онлайн

Рейтинг@Mail.ru

подать объявление бесплатно