Главная » Файлы » Курсовые работы » Курсовые проекты |
Концепція універсального дизайну в проектуванні готелю «Рів’єра»
[ Скачать с сервера (589.5 Kb) ] | 02.05.2017, 16:23 |
Вступ Готельний бізнес ХХІ століття розвивається в умовах зростаючої конкуренції, фінансової кризи та інших дестабілізуючих факторів. Такі турбулентні умови ведення бізнесу від будь якої господарської організації вимагають нестандартних рішень та надзвичайної гнучкості. Сучасні організації індустрії гостинності повинні робити все можливе, щоб не втрачати жодного потенційного клієнта. Для готельних підприємств такими втраченими потенційними клієнтами є люди з обмеженими можливостями (люди з інвалідністю та інші маломобільні групи населення). В розвинених країнах світу завдяки розвитку медицини, технологій та соціальному законодавству більшість таких людей має можливість працювати за гідну плату, створювати власний бізнес, бути заможнім і не тільки мріяти про подорожі, а сміливо їх здійснювати в ті країни, які мають доступний сервіс. За останнє десятиріччя соціальна політика багатьох європейських країн стосовно осіб з інвалідністю зазнала суттєвих змін. Ставлення до цієї соціальної групи людей, як до пацієнтів, якими необхідно лише опікуватися, і які не можуть долучатися до активного суспільного життя, змінилося на ставлення до них, як до повноправних членів суспільства, що мають рівні права з іншими громадянами країни. Однак, ще чимало країн, в тому числі й Україна, при формуванні державної соціальної політики стосовно людей з інвалідністю не враховують цих змін, надають пріоритетного значення «медичному», а не «соціальному» підходу до проблеми, що позначається на змісті та якості заходів, спрямованих на зменшення негативних наслідків «інвалідності». І найголовніше - не сприяє ширшому залученню людей з інвалідністю до участі у суспільному житті, реалізації їхніх прав, як громадян країни. Інвалідність – поняття, яке еволюціонує і є результатом взаємодії, яка відбувається між людьми з інвалідністю та перешкодами у стосунках і середовищі і яка заважає їхній повноцінній і дієвій участі у житті суспільства на рівні з іншими. Розрізняють такі категорії людей з інвалідністю: люди, які не бачать або мають обмежений зір; люди, які не чують або мають обмежений слух; люди, які мають фізичні вади, які можуть користуватись інвалідними візками, ходунками для пересування, хворі на артрит; люди, які хворіють протягом довгого періоду часу і мають складнощі в пересуванні; люди з вадами ментального здоров'я чи психологічними складнощами; люди з наслідками травми головного мозку; люди, які мають «невидиму» інвалідність. Туризм повинен бути доступними для всіх. Зараз все не як двісті років тому, коли подорож мала змогу дозволити собі лише людина з фізично міцним здоров'ям. Сьогодні подорожують всі. В тому числі і люди з інвалідністю. Саме тому є потреба в будуванні нового, інноваційного готелю призначеного саме для людей з обмеженими можливостями. В даній роботі представлений інвестиційний проект готелю, з абсолютним рівнем доступності для людей з обмеженими фізичними можливостями (з інвалідністю та інші маломобільні групи населення) в місті Київ. Актуальність роботи полягає в необхідності створення гідних умов перебування для туристів з інвалідністю в місті Київ. Метою роботи є створення інвестиційного проекту в готелі, дизайн який би підходив і для інвалідів, і для звичайних людей. Предметом дослідження є процес розробки інвестиційного проекту готелю з абсолютним рівнем доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Об’єктом дослідження є готель в м. Київ « Рів’єра». Теоретичною й методологічною основою послужили положення, викладені в роботах вітчизняних і закордонних авторів по досліджуваній проблемі, нормативні документи України, що стосуються питань економічного розвитку готелів і всього рекреаційно-туристського комплексу, програми розвитку й постанови України. 1.Основна частина 1.1. Проблеми та перспективи інноваційного розвитку готельного бізнесу Проблеми інноваційного розвитку готельних підприємств є малодослідженими. Значною мірою це пов'язане з тим, що довгий час і сам рекреаційно-туристський комплекс залишався на периферії наукового спостереження. З початком економічних реформ протягом 90-х років з'явилася гостра потреба в системному вивченні загальних і специфічних властивостей готельного бізнесу, його організації, закономірностей розвитку й керування, його міжгалузевих і інфраструктурних взаємозв'язків. На перший план висунулися проблеми пошуку інвестицій, на базі яких могло б здійснюватися розвиток готельних підприємств відповідно до міжнародних стандартів комерційної гостинності. Однак сучасна економічна теорія дотепер пропонувала рішення цих проблем переважно для галузей матеріального виробництва. Специфіка готелів у цьому плані поки адекватно не відбита. Готельні інновації продовжують аналізуватися лише у вузькому спектрі додаткових послуг, які може зробити готель своїм клієнтам, а її інвестиційний розвиток продовжує залишатися за межами комплексного економічного аналізу. В умовах підвищеного попиту на послуги розміщення для різних категорій туристів незмірно зростає потреба в дослідженні інноваційного розвитку з погляду організації інноваційних процесів усередині підприємства і їхньої державної підтримки, обґрунтування критеріїв новизни при впровадженні інвестиційних проектів у готелях різної категорії, формування й використання інвестиційних ресурсів. Дотепер у регіональній економіці недостатньо враховуються й реалізуються інвестиційні можливості для розвитку рекреаційно-туристського комплексу, засобів розміщення, особливо, готелів. Для значного дослідження проблеми інноваційного розвитку готельної індустрії досліджувалися фундаментальні основи впровадження заходів науково-технічного прогресу, його економічна сутність, взаємозв'язок з підприємницькими процесами. Проблеми інвестиційного розвитку підприємств різних галузей економіки представлені в багатьох працях, таких як: В.М. Аньшина, B.C. Барда, И.А. Бланка, В.А. Колоколова, Р.А. Фатхутдинова. У процесі аналізу стану сучасного рекреаційно-туристського сектора економіки були використані праці Линн Ван Дер Ваген, Эт., Кристофера, Дж. Р. Уокер, И. Енджейчик, А.Ю. Александровій, Ю.Ф. Волкова, В.Г. Гуляєва, Г.П. Єрмакова, И.В. Зорина, Д.К. Исмаева,. Н.И. Кабушкина, А.Л. Лісника, А.В. Наследышева, А.С. Орлова, Г.А. Папиряна, B.C. Сенина., С.С. Скобкина, В.А. Квартального, А.А. Чудновского, Е.Е. Филипповского, Л.В. Шмаровой. Однак у перерахованих джерелах проблеми інноваційного розвитку готельних підприємств або одержували непряме висвітлення, або не висвітлювалися взагалі. Відзначимо, що в цей час монографічні праці про готельний бізнес майже відсутні, а практично весь перелік використовуваної літератури представлений або підручниками й навчальними посібниками, або перекладними брошурами, які мають не стільки науковий, скільки популярний і рекламний характер. Недостатня вивченість процесів впровадження інновацій і інвестиційного розвитку готельних підприємств на тлі попиту, що збільшується, на готельні послуги, фрагментарне й неповне висвітлення цієї проблеми в наукових публікаціях визначили вибір теми дослідження, її ціль, завдання й структуру. 1.2 Вітчизняний та закордонний досвід забезпечення доступності готелів для людей з інвалідністю У всіх країнах світу і в будь-якій групі суспільства є інваліди, їхня кількість у світі є значною і продовжує зростати. Причини та наслідки інвалідності в різних країнах різні. Ці відмінності пояснюються різними соціально-економічними умовами та різними заходами держав із забезпечення добробуту своїх громадян. Протягом багатьох років політика відносно інвалідів змінювалась: вона пройшла шлях від звичайного догляду за інвалідами у відповідних закладах до отримання освіти дітьми-інвалідами та реабілітації осіб, які стали інва¬лідами вже у зрілому віці. Завдяки освіті та реабілітації інваліди почали активніше виступати за подальший розвиток політики відносно інвалідів. Створені організації інвалідів, їхніх сімей та прихильників, які виступають за покращення умов життя інвалідів. Після Другої світової війни з'явились такі концепції, як інтеграція та включення інвалідів у нормальне життя сус¬пільства, що відображали зростаюче розуміння потенційних можливостей інвалідів. Наприкінці 60-х років у деяких країнах організації інвалідів почали розро¬бляти нову концепцію інвалідності. Ця концепція враховувала тісний зв'я¬зок між обмеженнями, яких зазнає інвалід, структурою та характером се¬редовища, що його оточує, та відношенням населення до інвалідів. Одноча¬сно проблеми інвалідів все частіше починають висвітлюватись у країнах, що розвиваються. У деяких з цих країн процент інвалідів від загальної чисе¬льності населення достатньо високий, причому інваліди, як правило, є найбіднішими особами у суспільстві. В Україні існує безліч законодавчих актів, які «визначають основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами». В сучасних умовах не тільки клініки, але і театри, спортивні центри і навіть районні школи дитячої творчості обладнуються таким чином, щоб їх могли відвідувати люди з обмеженими фізичними можливостями. Те саме стосується і готелів. Для західних закладів розміщення наявність у фонді номерів для інвалідів – вже давно хороший тон, а то й невід'ємне правило мережі. В Києві, наприклад, спеціально обладнані номери є в таких готелях, як: Президент Готель, готель «Русь», готель «Дніпро», готель Radisson Blu in Kyiv, бутік-готель Рів'єра, готель Опера, готель "InterContinental" та інші. Приклад зі світового досвіду «Grenzfall», готель, який нещодавно відкрився в Берліні, — справді особливий. 17 із 23 його співробітників — люди з суттєвими вадами. «Через рік у готелі буде багато постояльців!» — упевнений в Аксель Грассман, президент так званого Об’єднання клінік готельних підприємств. Подібних готелів відкрито в Німеччині вже 25. Їхнє завдання є соціальним — допомогти людям з обмеженими можливостями знайти контакт зі здоровими людьми. Проект соціальний, але при цьому зовсім не благодійний: бізнес-ідея вже зарекомендувала себе цілком вдало. Його гостей, безумовно, зворушить сердечність і добродушність обслуговуючого персоналу. 1.3. Організаційно-економічна характеристика готелю „Рів’єра” Розташований в історичному і діловому центрі міста, в декількох кроках від дніпра, в травні 2007 р. гостинно відчинив свої двері новий готель «Рів'єра» на подолі, має категорію **** (чотири зірки). 7-поверховий готель „Рів'єра” знаходиться в 42 км від Бориспільського міжнародного аеропорту і в 5 км від центрального залізничного вокзалу. У готелі є 80 номерів різних категорій. Всі номери оснащені і оформлені відповідно до статусу бутік-готелю, а з вікон відкривається вид на Поділ та Дніпро. Для зручності ділових постояльців в готелі Рив'єра на Подолі є конференц-зал, розрахований на 70 осіб, та кімната для переговорів на 12 чоловік. Чудові можливості для відпочинку створені у фітнес-центрі цього готелю Києва, зокрема, в центрі є тренажерний зал, сауна. Готель „Рів’єра” частку свого прибутку отримує саме від основного виду діяльності. Асортимент і структура додаткових послуг у готелі різноманітна, вона поділяється на платні і безплатні послуги. Готель „Рів’єра” є одним з найкращих виробників послуг на ринку готельного господарства в Україні. Отже, відповідно до цього підприємство має продуктову політику. Готель „Рів’єра” пропонує різноманітні послуги (продукт) своїм гостям: • основні послуги: проживання і „часткове” харчування; • додаткові безкоштовні послуги: фітнес-центр, сауна, бізнес-центр, сніданок, Room service; • додаткові платні послуги: міні-бар, замовлення авто (таксі), послуги пральні, парковка, замовлення перекладача, різноманітні спеціальні послуги (екскурсії по Києву, річкові екскурсії, обмін валюти, специфічні окремі послуги тощо) ( Додаток Б). 2. Розробка інвестиційного проекту 2.1 Обґрунтування інвестиційного проекту 2.1.1. Цілі і завдання інвестиційного проекту Даний інвестиційний проект має на меті розширити та реалізувати інноваційний бутік-готель Рів'єра в м. Київ . Цілі: 1) соціальні - забезпечення: умовами для проживання людей з обмеженими можливостями; формування нового відношення до людей з особливими вимогами через стан їхнього здоров'я; налагодження партнерських та дружніх стосунків українських асоціацій та груп людей з інвалідністю із подібними закордонними асоціаціями та обмін досвідом; 2) економічні – отримання прибутку та виплата залучених коштів із відсотками; 3) екологічні – використання екологічно перевірених матеріалів при облаштуванні готелю. 3) інформативні – оновлення сайту не лише для можливості бронювання готельних місць, а й для надання спеціальної інформації щодо туристичних маршрутів Києва із можливістю та усіма зручностями для людей з інвалідністю. У стратегії впровадження інноваційного проекту передбачено: - фінансування даного проекту буде здійснюватись за рахунок власних коштів; - буде здійснюватись навчання обслуговуючого персоналу; - система ціноутворення буде включати різноманітні знижки постійним клієнтам, клієнтам готелю, а також надання додаткових послуг на безоплатній основі; - термін впровадження інноваційного проекту становить 1 рік. 2.1.2 Опис інноваційного об’єкту Готель «Рів'єра» на подолі та має категорію **** (чотири зірки) , належить до категорії бутік-готелів. Готель був побудований у Києві в 2007 році, недалеко від набережної Дніпра, в безпосередній близькості від Поштової площі. У готелі є 80 номерів різних категорій. Всі номери оснащені і оформлені відповідно до статусу бутік-готелю, а з вікон відкривається вид на Поділ та Дніпро. Готель „Рів’єра” має наступні сертифікати і свідоцтва: 1. сертифікат відповідності на надання послуги місць короткотермінового проживання з рестораном – без підтвердження категорії; 2. сертифікат відповідності на надання послуги харчування – підтверджується тип ресторану та клас „вищий”; 3. ліцензія на роздрібний продаж алкогольної продукції (в готелі); 4. свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість (ПДВ); 5. свідоцтво про державну реєстрацію дезінфекційного засобу. Згрупуємо фактори маркетингового середовища на зовнішні та внутрішні (відносно готелю) та проаналізуємо їх з позиції визначення позитивного чи негативного впливу на маркетингову діяльність готелю. Для цього складається матриця SWOT – аналізу. Таблиця 1 SWOT – аналіз Сильні сторони (S): Слабкі сторони (W): Фінансові можливості Рівень кваліфікації працівників Виробнича потужність Відповідність номерного фонду міжнародним вимогам Завантаженість номерного фонду „Гарний” імідж готелю Висока якість і рівень надання послуг Широкий асортимент послуг Різноманітність меню ресторану і бару Можливість безкоштовного бронювання(отримання знижок на номери) Маркетингові можливості Недостатня кількість працівників в деяких відділах Швидкість обслуговування Невелика площа готелю Великі фінансові витрати готелю Можливості (О): Загроза (Т): Відношення споживачів до послуг Сприятливе місце розташування Розширення асортименту Можливість обслуговування додаткових груп клієнтів Різноманітні презентації на виставках „Загострення” конкуренції Розвиток інфляції Демографічна ситуація Наявність послуг-замінників Економічна криза нестабільність Отже, проаналізувавши сильні і слабкі сторони, можливості та загрози для готелю можна зробити висновок, що сильних сторін і можливостей в готелю набагато більше ніж слабких сторін та загроз. При налагоджені робочого процесу, наданні послуг тобто упродовж всього життєвого циклу готелю, будуть враховуватись і зовнішні фактори, що мають безпосередній вплив на роботу підприємств, які наведені в таблиці 2. Таблиця 2 Аналіз факторів макросередовища інвестиційного проекту Сфера макросередовища Фактори макросередовища 1. Міжнародна Використання міжнародних стандартів при оновленні готелю та врахування іноземного досвіду аналогічних готелів. 2. Політична Підтримка з боку законодавства України « Постанова КМУ Про затвердження плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009-2015 роки "Безбар'єрна Україна"» Несприятливе політичне становище, що пов’язане із зміною влади, а також прийняттям нового податкового кодексу. 3. Економічна Немає економічної стабільності, що негативно впливає діяльність готельного господарства. 4. Соціально - демографічна Зменшується відсоток платоспроможних людей з інвалідністю по Україні, а з боку іноземних туристів спостерігається зворотня ситуація. 5. Правова Слабка правова захищеність інноваційних продуктів та інноваційної діяльності. 6. Екологічна Стабільна, з багатьма загрозами для здоров'я людей, проте існують окремі райони, де ще можливий відпочинок. 7. Культурна Великий потенціал для майбутнього готельного підприємства як в самому Києві, так і в області. Слід підкреслити, що Україна ратифікувала низку міжнародних правових актів в сфері захисту прав осіб з інвалідністю, які є нормами прямої дії і обов’язковими до виконання. Вони також гарантують забезпечення принципів доступності та універсального дизайну, якісних сервісних послуг для цієї категорії населення. Більшість положень цих актів трансформовані в національне законодавство. Широкий спектр дій щодо людей з інвалідністю незалежно від групи та причини її інвалідності визначає Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України» , «Про реабілітацію інвалідів в Україні», Указ Президента України № 900 «Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями», Указ Президента України № 588 «Про заходи щодо розв’язання актуальних проблем осіб з обмеженими фізичними можливостями», Постанова Кабінету Міністрів України №863 «Про затвердження Програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення», Закон України «Про планування і забудову територій», Закон України «Про захист прав споживачів», Постанова Кабінету Міністрів №1146 «Про заходи, пов’язані із задоволенням потреб осіб з інвалідністю, зокрема під час підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні тощо. Також слід зазначити щодо економічного фактору макросередовища: Згідно статті 268.2.2 кодексу - платниками туристичного збору не являються: - інваліди, діти-інваліди і особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого). 2.1.3 Маркетингові дослідження ринку інноваційного об'єкту Для аналізу рівня конкуренції в конкретному сегменті ринку доцільно розробити конкурентний профіль підприємства. Щоб визначити конкурентний статус обраного підприємства потрібно оцінити в балах його позицію серед конкурентів – тобто підприємств, які надають аналогічні послуги в даному сегменті ринку на даній території Києва. Проведені дослідження наведені в таблиці 3. Таблиця 3 Оцінка головних позицій підприємства серед конкурентів Показники Бутік-готель Рів’єра Прем’єр Палас Діарсо - готель Президент готель InterContinental Kiev 1 2 3 4 5 6 Місце розташування вул. Сагайдачного 15 бульвар Тараса Шевченка 5-7/29 вул. Велика Кільцева 5 вул. Госпітальн а 12 вул.Велика Житомирська 2а Основні споживачі Бізнес- готель Бізнес- мени Різні групи людей Бізнес- готель Бізнес-готель Частка ринку 1 (бізнес клас) 3 (економ клас) 3 номери 1 номер 2 номери Спеціалізація Ділового призначення Ділового призначення Туристич- ного призначен- ня Ділового призначення Ділового призначення Популярність серед населення Готель досить відомий та має гарний імідж Готель досить відомий та популярний Готель маловідомий, але попитом користується Готель дуже відомий, користується попитом Входить у відому мережу готелів, є досить популярним Рівень професіоналізму персоналу Категорія 4 зірки Категорія 5 зірок Категорія 4 зірки Категорія 4 зірки Категорія 4 зірки Основні види послуг для людей з ОФМ 1 номер 3 номери 3 номери 1 номер 2 номери, дозвіл на собак-поводирів Якість рекламних засобів Лише на сайті готелю Лише на сайті готелю Лише на сайті готелю Лише на сайті готелю Лише на сайті готелю Цінова політика Від 1400 грн. Від 2900 грн. Від 1200 грн. Від 2900 грн. Від 3300 грн. Слід зазначити, що майже всі підприємства-конкуренти не роблять належним чином наголосу на наявність спеціально обладнаних номерів, що значно ускладнює та сповільнює пошук необхідної інформації для бронювання номеру. Також слід зазначити, що на пошукових сайтах бронювання немає спеціального розділу з – поміж інших для людей з особливими вимогами. Для аналізу рівня конкуренції в конкретному сегменті ринку розробимо конкурентний профіль готелю. Щоб визначити конкурентний статус підприємства оцінимо в балах його позицію серед конкурентів – тобто підприємств, які надають аналогічні послуги в даному сегменті ринку в м. Києві. Зведемо всі дані в таблиці 4: Таблиця 4 Бальна оцінка головних позицій підприємства серед конкурентів Показники Бутік-готель Рів’єра Прем’єр Палац Діарсо - готель Президент готель Inter Continental Kiev 1 2 3 4 5 6 Місце розташування 5 5 3 4 5 Частка ринку, % 2 2 2 2 3 Спеціалізація 3 3 3 3 4 Популярність серед населення 5 5 3 4 5 Рівень професіоналізму персоналу 5 4 3 4 4 Основні види послуг 4 4 3 4 4 Якість рекламних засобів 3 3 3 3 3 Цінова політика 4 4 4 5 4 Всього балів 31 30 24 29 32 Отже, найвищу оцінку мають бутік-готель Рів’єра, Прем’єр Палац та Inter Continental Kiev. 2.2 Моделювання виробничо-сервісного процесу готелю При оновленні готелю буде використовуватись концепція універсального дизайну. Філософія універсального дизайну є стратегією, яка спрямована на те, щоб проектування і наповнення різних типів середовищ, виробів, комунікацій, інформаційних технологій і послуг були доступні та зрозумілі всім і підходили для загального використання. Принципи універсального дизайну: 1) Рівність у використанні Дизайн повинен бути призначений для використання людьми з різними фізичними можливостями. Забезпечте рівні умови використання продукту для всіх споживачів. Уникайте виділення якої-небудь групи користувачів або "навішування ярликів". Недоторканність особистого життя, безпека і надійність повинні бути забезпечені усім користувачам без вийнятку. Робіть дизайн привабливим для всіх споживачів. 2) Гнучкість у використанні Дизайн повинен відповідати безлічі різноманітних індивідуальних можливостей, особливостей і здібностей. Забезпечте користувачеві вибір способу використання продукту. Враховуйте особливості правшів і лівшів при використанні. Допоможіть користувачеві правильно і акуратно використовувати продукт. Забезпечте можливість адаптації продукту до темпу руху, мислення, сприйняття інформації користувача. 3) Простий та інтуїтивно зрозумілий дизайн Як слід використовувати продукт, повинно бути зрозуміло будь-якому користувачеві, незалежно від здібностей, досвіду, знань, мовних навичок та рівня зосередженості в даний момент. Усуньте непотрібну складність. Орієнтуйте дизайн на очікування та інтуїцію користувачів. Враховуйте різні рівні освіченості і знань мов. Розміщуйте інформацію з урахуванням її важливості. Передбачте ефективні підказки й реакцію до, під час і після виконання дій. 4) Легкість сприйняття інформації Дизайн повинен ефективно повідомляти користувачеві необхідну інформацію, незалежно від умов навколишнього середовища та особливостей сприйняття самого користувача. Використовуйте різні способи (візуальні, вербальні, сенсорні) для багаторазового подання важливої інформації. Відокремлюйте головну інформацію від другорядної. Найважливіша інформація повинна бути представлена максимально зрозуміло. Відокремлюйте елементи так, щоб їх можна було легко описати (полегшіть процес розуміння інструкцій і вказівок). Забезпечте сумісність з різними технологіями та засобами, які використовують люди з обмеженими можливостями. 5) Попередження помилок Дизайн повинен звести до мінімуму небезпеку або негативні наслідки випадкових або ненавмисних помилкових дій. Організуйте елементи так, щоб звести до мінімуму небезпеки і помилки: елементи, що використовуються часто, повинні бути найдоступнішими; небезпечні елементи потрібно ізолювати, усунути або убезпечити. Забезпечте наявність попереджень про небезпеки або помилки. Забезпечте відсутність небезпечних наслідків при виході з ладу будь-якого обладнання. Попередьте здійснення неусвідомлених дій при виконанні важливих завдань. 6) Мінімальність зусилля Споживач повинен максимально ефективно і комфортно користуватися дизайном, докладаючи мінімум зусиль. Зробіть так, щоб при необхідності докладання зусилля, користувач міг залишатися в зручному для нього положенні. Раціонально розраховуйте необхідне користувачеві застосування зусиль для здійснення будь - яких дій. Мінімізуйте повторювані дії. Зведіть до мінімуму необхідність застосування тривалого фізичного зусилля з боку користувача. 7) Розмір і простір для доступу та використання Відповідний розмір і простір повинні бути забезпечені засобами для зручного підходу, доступу, маніпуляції та використання продукту будь-яким користувачем, не залежно від його росту, фігури або рухливості. Забезпечте видимість важливих елементів для будь-якого сидячого або стоячого користувача. Забезпечте легкий доступ до всіх важливих елементів для будь-якого сидячого або стоячого користувача. Передбачте різні варіанти розмірів руки і сили натиску. Забезпечте достатньо місця для використання допоміжних засобів або особистого помічника. | |
Просмотров: 1403 | Загрузок: 31 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |