Главная » Файлы » Курсовые работы » Курсовые проекты |
Дослідження привабливості ринкових сегментів на ПАТ,,Оболонь,,
[ Скачать с сервера (317.3 Kb) ] | 12.08.2017, 19:02 |
1. Розділ 1 Техніко-економічна характеристика підприємства…………………………………………………………………...5 2. Розділ 2 Принципи оцінки привабливості ринковх сегментів……..15 3. Розділ 3 Аналіз привабливості сегментів ринку……………………..20 3.1 Сегментування ринку як вихідних елемент диференційного маркетингу…………………………………………………………………….21 3.2 Оцінка і вибір привабливих сегментів ринку………………………...22 3.3 Дослідження методів виходу на цільовий ринок………………….. ..23 4. Розділ 4 Розроблення стратегій охоплення ринку………….………..25 4.1 Вибір стратегій охоплення ринку………………….……………….....25 4.2 Маркетингове обґрунтування запропонованих заходів……………..26 4.3 Вплив запропонованих заходів на діяльність підприємства………………………………………………..……………..…..29 Висновки……………………………………………………………………....31 Список літератури…………………………………………………………...33 ВСТУП Актуальність теми. Маркетингові дослідження є основою для маркетингової діяльності підприємства. Це ключовий елемент в цілісному полі маркетингової інформації. Воно зв’язує організацію із споживачами через інформацію. Це наукове дослідження,яке спрямоване на систематичне збирання,відображення і аналіз фактографічної інформації відносно потреб, думок, мотивації,стосунків, поведінки окремих осіб зв’язаних з маркетингом,тобто зі всіма аспектами просування на рино визначених товарів і послуг,а також підготовки цієї іформації для прийняття маркетингових рішень. На етапі сучасносного життя маркетингові дослідження відіграють важливу роль для діяльності підприємства. Результати яких дають можливість розробляти заходи щодо покращення становища на ринку товарів. Метою курсової роботи є дослідження привабливості ринкових сегментів підприємства для ефективного функціонування підприємств в умовах ринку. Відповідно до мети в роботі необхідно вирішити такі завдання: – вивчення теоретичних питань щодо принципів оцінки привабливості ринкових сигментів, класифікації ринкових сегментів, критерії сегментуваня ринку, визначення найпривабливіших сегментів,пошук ринкової ніші; – сегментування ринку як вихідний елемент диференційного маркетингу; – вибір найпривабливішого сегменту ринку ; – дослідження методів виходу на цільовий ринок; – вибір стратегій охоплення ринку та маркетингове обґрунтування запропонованих заходів; – визначення доцільності впровадження запропонованих заходів і їх впливу на діяльність підприємства. Об’єктом дослідження є процес вибору стратегії охоплення ринку. Предметом дослідження є шляхи вдосконалення методів виходу на цільовий ринок. Методами дослідження у курсовій роботі є кабінетні і польові. Основними методами кабінетних досліджень, які застосовані в роботі, є традиційний аналіз ( аналіз діяльності підприємства, конкурентів, ринків), сase-study (глибинне вивчення ситуації, що склалася), контент-аналіз ( аналіз інформаційних матеріалів, моніторинг рекламних текстів щодо товарів конкурентів), економіко-математичні методи, метод аналогій ( співставлення товару підприємства з аналогічним товаром на іншому ринку, на іншому сегменті ринку, схожим товаром на існуючому ринку). Основними методами польових досліджень, які використані в роботі, є спостереження і опитування. Структура і обсяг роботи. Курсова робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків та списку використаної літератури. Загальний обсяг роботи становить 31 сторінок, включаючи 7 таблиць, 3рисунків, список використаної літератури складається з 14 найменувань. РОЗДІЛ1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПАТ,,ОБОЛОНЬ,, В якості об’єкта спостереження у дослідженні було обрано Публічне акціонерне товариство «Оболонь». Таблиця 1.1 Загальні дані Назва пункту Інформація, дані Найменування Публічне акціонерне товариство «Оболонь». Код за ЄДРПОУ 05391057 Юридична адреса 04655, м. Київ, вул. Богатирська, 3 Електронна адреса www.obolon.ua Форма власності приватна Генеральний директор Пучок Олександр Дмитрович Президент Слободян Олександр В’ячеславович Публічне акціонерне товариство «Оболонь» - український виробник пива, слабоалкогольних напоїв, безалкогольних напоїв та мінеральної води. Історія компанії бере початок в 1974 році, коли почалося намивання площі для будівництва заводу. Відкриття було приурочене Олімпійським іграм 1980 року. Вибір місця для будівництва нового заводу визначався наявністю великих запасів м’якої та кристально чистої води горизонтів Юрського та Сенома-нського періодів. Свою назву завод отримав не зразу – лише в 1986 році – завдяки одноіменному району Києва. Через четвертину віку «Оболонь» з радянської пивоварні перетворилася в широко відомий у світі бренд. Компанія перша серед радянських підприємств почала експортувати пиво за кордон. В 1989 році перша партія пива «Zhiguli Beer» була відправлена в Англію. З 1992 року розпочинається новий етап розвитку «Оболоні». Компанія отримує приватизаційне свідоцтво Фонду державного майна України №1. У 1993 році за рахунок внесків членів орендного колективу заводу „Оболонь-1” на 97,14%, членів орендного колективу Фастівського заводу – 1,67%, фірми „Пепсіко-Фінанс ЛТД” – 0,75% та громадянина Франції Марка Фієса – 0,18% створюється закрите акціонерне товариство «Оболонь». Статутний фонд при створенні становив 427929 тис. крб та був поділений на 85586 простих іменних акцій номінальною вартістю 5000 крб. кожна. Два роки потому підписано з німецькою фірмою угоду на поставку нової лінії розливу. Нова лінія забезпечувала розливання 24,6 тис. пляшок за годину. У тому ж 1994 році для лагерного цеху товариство придбало фільтраційне обладнання італійської фірми “Подован”, а з польськими спеціалістами домовилося про виготовлення упаковки і постачання кронен-пробки. Встановлена у 2004 році нова лінія має продуктивність 110 тис. пляшок за годину. Проектна потужність підприємства у 1980 році становила 10 млн. декалітрів пива, а на даний час воно може виробляти 70 млн. декалітрів пива. Це стало можливим завдяки постійній плановій модернізації підприємства, введенню в дію нових цехів та раціональному використанню ресурсів, постійному вдосконаленню системи управління підприємством, впевненому руху по шляху до якості. У 1998 році на підприємстві, вперше у галузі, була впроваджена та сертифікована система управління якістю у відповідності до вимог ДСТУ ISO 9001:1994. У 2001 році система була вдосконалена і сертифікована на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001:2000. В 1998 році ЗАТ “Оболонь” взяло участь у 3-му національному конкурсі з якості по моделі досконалості EFQM і стало переможцем у номінації “Великі підприємства”. В даний момент Система управління вдосконалюється у відповідності до вимог ДСТУ ISO 14001:2004 та HACCP. Сертифікат щорічно підтверджується, відповідність процесів управління піддається ґрунтовній перевірці. Предметом діяльності акціонерного товариства є: Виробництво пива, мінеральних вод, солоду, сиропів, безалкогольних напоїв, соків, вуглекислоти, поліетиленових ящиків, товарів народного споживання. Експлуатація родовищ підземних та мінеральних вод для потреб свого виробництва, водопостачання підприємств, промвузла «Оболонь», а також підприємств – виробників мінеральної води. Здійснення внутрішніх і міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом. Здійснення роздрібної та оптової торгівлі. Організація фірмової торгівлі продукцією власного виробництва. Здійснення фінансової, виробничої, торговельної, інвестиційної, маркетингової, постачальницької, будівельної, науково-дослідницької, консультативної, юридичної, видавничої, рекламної, проектної, посередницької, туристичної, дилерської, холдінгової, комісійної, посередницької, орендної, лізингової, експортно-імпортної, культурно-освітньої, добродійної, милосердної, представницької, а також надання різноманітних послуг українським та іноземним юридичним особам. Інші види діяльності, передбачені статутом. Пивне виробництво заводу оснащене в основному чеським комплектним обладнанням. На заводі встановлено два варильних агрегати одноразовим насипом 9 тон зерноприпасів на кожний. Місткість агрегату 550 гектолітрів. До складу кожного агрегату входить два заторних чани : один сусловарильний і один фільтраційний чан. В бродильно-дріжджовому цеху встановлено 108 ємностей, 24 м³ кожна. В лагерно-фільтраційному цеху змонтовано 111 ємностей для доброджування пива, 45 з них об’ємом 50 тонн і 66 - об'ємом 100 тонн Загальна ємність лагерно-фільтраційного цеху 91970 т. Фільтрація пива проводиться на фільтраційному обладнанні італійської фірми “Подован” потужністю 400 гекалітрів . на добу. Розлив пива в пляшки ведеться на чотирьох лініях: дві чеські лінії продуктивністю 24 тис. пляшок за годину, одна - німецької фірми КН продуктивністю 32 тис. пляшок за годину. Введена в дію також лінія по розливу пива в кеги. Пивзавод “Оболонь” забезпечується артезіанською водою від насосної станції. Водокористування здійснюється згідно технічного проекту з 8 свердловин, які розташовані на 4-х майданчиках по дві свердловини на кожній. Загальна продуктивність свердловин складає 9480 тонн на добу. Для обліку води встановлені водомірні лічильники. Теплозабезпечення заводу здійснюється у вигляді пару та гарячої води від міжвідомчої промвугільної котельні, яка належить заводу “Генератор” Мінмашпрому України. Гаряча вода використовується для опалення. Електроенергію завод одержує від підприємства Київські кабельні мережі виробничого енергетичного об'єднання “Київенерго”. На підприємстві функціонує система оборотного водопостачання. Облік ведеться по продуктивності насоса. На території пивзаводу знаходяться очисні споруди для очищення стічних вод продуктивністю 30 л/сек. Лужні стоки пляшкомиючих машин цехів розливу пива в пляшки, безалкогольних напоїв та мінеральної води нейтралізуються сірчаною кислотою. Проектна потужність очисних споруд - 2500 м³/доб. Після очистки стічні води надходять в західний колектор мінської каналізації. Площа території заводу складає 17 га. Збільшується кількість ресторанів, барів та кафе, що пропонують пиво “Оболонь” на розлив. ПАТ “Оболонь” надає клієнтам устаткування для розливу пива, проводить монтаж, технічне обслуговування, сервісну та рекламну підтримку. ПАТ “Оболонь” співпрацює з аграрними підприємствами, що вирощують ячмінь, хміль, забезпечує роботою переробні підприємства, транспортні та торгівельні організації. ПАТ “Оболонь” приділяє багато уваги спонсорській діяльності, спрямовуючи кошти на спорудження храмів, підтримку організацій інвалідів, дитячих, ветеранських, чорнобильських організацій, вітчизняної культури. Друкуються підручники, книги для малечі, книги, які складають історико-культурну спадщину України. Великий внесок товариства в розвиток українського футболу: за рахунок ПАТ “Оболонь” утримуються дві команди футбольних майстрів – команда вищої ліги “Оболонь” та 2-ої ліги “Оболонь-2”, а також футбольна школа “Зміна”, де безкоштовно навчаються 450 хлопчиків. Крім того, ПАТ “Оболонь” є шефом однієї зі столичних шкіл та дитячого садка. У світі бізнесу вважається, що спонсорська діяльність включає своєчасну сплату податків. “Оболонь” - одне з таких підприємств, які вчасно та чесно сплачують податки до держбюджету. Отже, ПАТ “Оболонь” сьогодні – це сучасне підприємство європейського рівня, яке працює для людей, для держави і своєю працею зміцнює її. Розглядаючи, стан ринку пива України, виробництво пива компанією та її позиції на цьому ринку, слід сказати, що компанія активно розвивається на ньому. Разом зі зростанням ринку пива, зростає з року в рік і виробництво цього продукту. Впродовж останніх років ПАТ «Оболонь» займає лідируючі позиції в даній галузі. У 2008 році доля компанії становила 34,2%. Рис .1.1 Питома вага провідних Рис. 1.2 Динаміка росту ринку виробників пива на 2011 рік пива Поділ ринку пива України між основними брендами у 2011 році наведений у діаграмі, що є нижче. Рис. 1.3 Поділ ринку пива України між основними брендами, 2011 р. Як видно з рисунку розподілу часток серед виробників пива у 2008 році, лідируюче положення займала компанія Sun Interbrew (35,3% ринку пива України), друге місце за ПАТ “Оболонь” (22,5%), третє за компанією ВВН (20,4%) і четверте за групою компаній “Сармат” (13,1%). Для порівняння: частка “Оболонь” на ринку пива у 2005 році становила 27,6%, у 2004 році 26,6%. Це говорить про динамічний розвиток ринку та про вихід на нього нових потужних гравців, а також про зміцнення позицій вже існуючих конкурентів. Щодо основних брендів на ринку пива, то на першому місці у 2005 році знаходився бренд “Оболонь” (22,5% ринку), на другому “Чернігівське” (Sun Interbrew) 19,9% ринку, далі “Сармат” 13,1% ринку, на четвертому місці “Рогань” (Sun Interbrew) 11,5% та близько до нього розташований “Славутич” (ВВН) 11,1% ринку. Бренд “Оболонь” продовжує зберігати доволі сильні позиції на вітчизняному ринку пива. Аналіз асортименту і номенклатури продукції, що виготовляється на підприємстві наведено в табл.1.2 та табл.1.3 Таблиця1.2 Динаміка виробництва продукції у розрізі асортиментних груп Найменування продукції(видів,товарних груп) Вироблено продукції в натуральному виразі,од. Відхилення 2010р. 2011р. Абсолютне, +/- Відносне,% 1.Пиво 91689,6 107177,3 15487,7 16,9 2.Безалкогольні напої 9798,4 7299 -2499,4 -25,5 3.Мінеральна вода 5401,5 6954,5 1553 28,8 4.Слабоалкогольні напої 2764,3 1656,6 -1107,7 -40 Разом 109653,8 123087,4 Висновок: за обсягом виробництва найбільшою асортиментною групою є «Пиво»(107177,3 дал.), найменшою -«Слабоалкогольні напої»(1656,6дал.) Дані таблиці1.1 свідчать про збільшення обсягів виготовленої продукції в поточному році порівняно з минулим на 2,8%. Зростання спостерігається і по асортиментних групах,окрім безалкогольних напоїв. Але темпи зростання були не однакові:найбільші - по групі «Мінеральна вода»(28,8%),найменші «Пиво»(16,9%). Темпи зростання по групі «Слабоалкогольні напої» зменшилися на (40%) у зв’язку із зменшенням попиту споживачів на цей вид продукції. Таблиця1.3 Динаміка структури асортименту продукції Найменування продукції(видів,товарних груп) Вироблено продукції у вартісному виразі,тис.грн. Структура асортименту,% Відхилення у структурі,% 2010р. 2011р. 2010р. 2011р. 1.Пиво 1540300 1939337 98,40 96,83 -1,57 2.Безалкогольні напої 146998 52472,2 0,94 2,63 1,69 3.Мінеральна вода 4422 6954,9 0,28 0,35 0,07 4.Слабоалкогольні напої 5890,3 3911,3 0,38 0,19 -0,19 Разом 1697610,3 2002675,4 100 100 Висновок: у структурі асортименту лідируючі позиції займає асортиментна група «Пиво», питома вага якої складає більшу частину всієї продукції (в минулому році-98,40% ,96,83%-в поточному). Ця продукція користується підвищеним попитом,вживається майже щоденно, тому таке місце у структурі виправдане. Другу та третю позиції займає,відповідно,асортиментна група «Безалкогольні напої»(0,94%-2,63%),«Мінеральна вода»(0,28%-0,35%). І останню позицію займає асортиментна група «Слабоалкогольні напої»(0,38%-0,19%). Підприємству треба звернути особливу увагу-або нарощувати обсяги виробництва за умов наявності попиту на цю продукцію, або виводити її з ринку і зосередитися на інших асортиментних групах. Основні показники діяльності підприємства, аналіз їх динаміки за останні два роки 2010р. та 2011р. наведені в табл. 1. Таблиця1.4 Основні показники діяльності підприємства Показники Один. виміру 2010р. 2011р. Відхилення Абсолютне +/- Відносне % 1 2 3 4 5 6 1.Обсяг реалізації продукції в натуральному виразі Дал. 109653,8 123087,4 13433,6 12,25 2.Обсяг виробництва продукції у вартісному виразі 1697610,3 2002675,4 305065,1 17,97 2.1.діючих цінах Тис.грн. 2.2.порівняних цінах Тис.грн. 1758291 2100389 342098 19,45 3.Чистий дохід(виручка)від реалізації продукції Тис.грн. 1846819 2254712 407893 22,08 4.Собівартість реалізованої продукції Тис.грн. 985149 1330916 345767 35,09 5.Адміністративні витрати Тис.грн. 71302 106789 35487 49,76 6.Витрати на збут Тис.грн. 348361 470235 121874 25,91 7.Повні витрати на виробництво і реалізації продукції Тис.грн. 1404812 1907940 503128 26,37 8.Прибуток від реалізації продукції Тис.грн. 442007 346772 -95236 -27,46 9.Прибуток чистий Тис.грн. 208512 119900 -88612 -73,90 10.Витрати на 1грн.чистої виручки від реалізації коп. 76,066 84,620 8,554 10,10 11.Рентабельність діяльності(продаж) % 11,29 5,31 -5,98 × 12.Рентабельність продукції % 31,46 18,17 -13,29 × 14.Продуктивність праці Тис.грн./чол.. 596,03 649,87 53,84 9,03% Проаналізувавши показники з табл.і1.4 видно, що обсяг реалізації продукції в натуральному виразіу 2011р поріняно з 2010р. збільшилися на 17,9%, чистий дохід(виручка) від реалізованої продукції у 2011р. зільшилася на 22,08%, натомість прибуток від реалізованої продукції у 2011р зменшився на- 27,46%,чистий прибуток зменшився у порівнянні з 2010р. на-73,90%. Це зумовлене складним ринковим становищем, слабкою платоспроможністю споживачів. РОЗДІЛ2 ПРИНЦИПИ ОЦІНКИ ПРИВАБЛИВОСТІ РИНКОВИХ СЕГМЕНТІВ Сегментування рину є одним із найважливіших інструментів маркетингу. До сегментування ринку не існує єдиного підходу. Воно здійснюється за такими принципами: • географічний, • демографічний, • психографічний, • поведінковий. Ринкове сегментування за географічним принципом здійснюється шляхом об̓єднання покупців в групи з однаковими та схожими споживчими перевагами,які характеризуються місцем проживанням на конкретній території. Географічними ознаками цього принципу сегментуваня ринку є: • адміністративний поділ(країна,область,район) • клімат(помірно континентальний, тропічний) • тип населенного пункту(село,селище,місто) • місцевість(гори,степ,лісостеп) • регіон(економічний,географічний) | |
Просмотров: 1303 | Загрузок: 68 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |