Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Понедельник, 25.11.2024


Главная » Файлы » Контрольные работы » Контрольные работы

САМОСТІЙНА РОБОТА з ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА
[ Скачать с сервера (45.3 Kb) ] 11.08.2017, 12:33
Олійник Олександр Анатолійович, Сербіна Тетяна Володимирівна та ТОВ «Корона» вирішили відкрити ресторан італійської кухні.
Першим кроком для здійснення даного задуму є їх організація в рамках єдиної організаційно-правової форми. Розглянемо алгоритм реєстрації ресторану в організаційно-правовій формі ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю):
Необхідні дії:
- Провести засновницькі збори, на яких більшістю голосів повинні бути прийняті рішення про створення юридичної особи, призначення директора, представників тощо. За підсумками зборів складається протокол.
- За місцем знаходження майбутньої юридичної особи необхідно звернутись до державного реєстратора місцевої державної адміністрації і подати йому наступний пакет документів:
• Заповнену реєстраційну картку (форма 1). В картці необхідно визначити організаційно-правову форму (ТОВ); навести найменування (відмінне від вже існуючих найменувань інших товариств); навести відомості про засновників та учасників; відомості про адресу юридичної особи; відомості про види діяльності – діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування (КВЕД 56.10). відомості про статутний капітал та банківський рахунок; відомості про керівництво.
• Оригінал або нотаріально посвідчену копію протоколу засновницьких зборів, на якому було прийнято рішення про створення юридичної особи.
• Два примірники прошитих та пронумерованих, з підписами засновників, статутів.
• Документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору (квитанція про оплату 170 грн. за реєстрацію юридичної особи).
• Копії установчих документів ТОВ «Корона» для ідентифікації фізичних осіб – власників істотної участі цього товариства.

За відсутності підстав для відмови в реєстрації, державний реєстратор зобов’язаний зареєструвати юридичну особу та не пізніше одного робочого дня передати засновникам/їх представнику один примірник оригіналу статуту із відміткою про реєстрацію та виписку з ЄДР.
ІІ. Після державної реєстрації також для законного функціонування ресторану необхідно зареєструватися та стати на облік в Державній податковій службі, органах статистики та Пенсійному фонді.
Необхідні дії:
- Не пізніше, ніж через 10 днів після державної реєстрації, звернутися до органу статистики за місцезнаходженням ТОВ для присвоєння коду ЄДРПОУ. Необхідний перелік документів:
• Заповнити облікову картку встановленого зразка.
• Надати оригінал та копію виписки з ЄДР.
• З собою необхідно мати оригінал статуту.
- Після цього - стати на облік в Державній податковій службі. Для цього директор або уповноважена довіреністю особа повинна звернутись до податкового органу за місцезнаходженням ТОВ для отримання довідки за формою 4-ОПП з наступним пакетом документів:
• Заявою за формою №1-ОПП.
• Копією виписки з ЄДР.
• Копією документа про присвоєння ЄДРПОУ.
- Також є необхідним стати на облік в територіальному управлінні Пенсійного фонду України за місцезнаходженням ТОВ. Для цього директору, або особі, уповноваженій ним необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду з паспортом, після чого їй має бути видане повідомлення про взяття на облік.
ІІІ. Юридичній особі для ведення своєї діяльності необхідна печатка. Для цього потрібно звернутися до відповідної особи, яка займається виготовленням печатки і замовити печатку ТОВ, яка містила б назву, організаційно-правову форму та код ЄРПОУ.
VI. Після виконання усіх необхідних процедур потрібно відкрити рахунок юридичної особи в банку для формування статутного капіталу. Учасники ТОВ мають 1 рік для внесення своїх часток, визначених статутними документами. Для відкриття рахунку між юридичною особою та банком укладається договір банківського рахунку. Необхідний пакет документів:
• Заява про відкриття поточного рахунку;
• Виписка з ЄДР;
• Нотаріально завірений статут;
• Копія довідки про присвоєння коду ЄДРПОУ;
• Копія довідки за формою 4-ОПП, що підтверджує взяття юридичної особи на облік податковими органами;
• Картка зі зразками підписів та печатки, засвідчена нотаріально;
• Копія повідомлення про взяття на облік в Пенсійному фонді.
V. Виконання усіх перелічених дій свідчать про те, що нова юридична особа вже є зареєстрованою належним чином.
Усі наступні кроки спрямовані саме на відкриття та початок роботи ресторану.
1.Необхідною дією є підбір приміщення для ресторану. Воно може бути як власним, так і орендованим. Отримання дозволу на розміщення об’єкта торгівлі на сьогодні не є обов’язковим.
2.Але обов’язковим є погодження з Державною санітарно - епiдемiологiчною службою. Щоб отримати висновок СЕС необхідно:
- Звернутись до установи СЕС за місцезнаходженням ресторану та подати заяву встановленої форми.
- Після подачі заяви отримати направлення головного державного санітарного лікаря відповідної установи, за яким буде проведено відповідну перевірку та надано висновок СЕС.
3.Також обов’язковим є отримання дозволу на початок роботи в органах пожежного нагляду. Необхідні дії:
- Не пізніше, ніж за 10 днів до початку провадження господарської діяльності подати до органу державного пожежного нагляду за місцезнаходженням ресторану подати наступний пакет документів:
• Заяву за встановленою формою.
• Копію свідоцтва про право власності на будівлю ресторану або копію договору оренди чи суборенди.
• Матеріали експертизи (яку потрібно попередньо замовити, подавши заяву до органу МНС) протипожежного стану підприємства.
4. Після отримання висновку та дозволу потрібно погодити режим роботи майбутнього ресторану із відділом МВС за місцезнаходженням ресторану та з виконкомом місцевої ради. Для цього потрібно:
- Подати до відділу МВС заяву щодо режиму роботи на погодження.
- Звернутися до виконкому місцевої ради із заявою про погодження режиму роботи, до якої додаються:
• Погоджена з відділом МВС заява про роботу в нічний час.
• Копія свідоцтва про право власності на будівлю ресторану або договору оренди/суборенди.
• Копія свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ.
5. Обов’язковим є укладення із спеціальною організацією договору на вивіз твердих побутових відходів. Для цього потрібно звернутись до відповідної організації, яка проводить таку діяльність та укласти з нею договір.
6. Важливим етапом при відкритті ресторану є отримання ліцензії на роздрібний продаж алкоголю та тютюнових виробів. Для цього потрібно звернутися до відповідного органу (виконком місцевої ради, для Києва – районна державна адміністрація) із наступним пакетом документів:
• Заявою на одержання ліцензії, відповідно до зразка.
• Випискою з ЄДР.
• Довідкою ДПС за формою 4-ОПП.
• Копією реєстраційного посвідчення на РРО (одна ліцензія видається на один РРО).
Після отримання позитивної відповіді збоку уповноваженого органу, необхідно внести на відповідний рахунок ¼ річної плати за ліцензію (2500 грн.).
Після цього уповноваженим органом має бути видана відповідна ліцензія за підписом його керівника.
7. Після отримання ліцензії на продаж алкогольних напоїв можна отримати ліцензію на продаж тютюнових виробів. Для цього потрібно звернутися до відповідного органу (виконком місцевої ради, для Києва – районна державна адміністрація) із таким пакетом документів:
• Заявою на одержання ліцензії, відповідно до зразка
• Випискою з ЄДР
• Довідкою ДПС за формою 4-ОПП
Після отримання позитивної відповіді збоку уповноваженого органу, необхідно внести на відповідний рахунок ¼ річної плати за ліцензію (500 грн.).
Після цього уповноваженим органом має бути видана відповідна ліцензія за підписом його керівника.
8. Необхідно придбати, зареєструвати та опломбувати у встановленому порядку реєстратор розрахункових операцій. Для цього треба:
- Придбати РРО, модифікація якого включена до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.
- Звернутися до органу ДПС за місцезнаходженням ТОВ з таким пакетом документів:
• Заявою встановленого зразка
• Копією свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ
• Документом, що підтверджує факт купівлі РРО
• Паспортом на РРО
• Копією свідоцтва на право власності будівлею ресторану або копією договору оренди/суборенди.
- Після отримання довідки про резервування фіскального номера, необхідно внести його в пам’ять РРО та опломбувати РРО у сервісному центрі.
- Після здійснення всіх вищенаведених дій, посадова особа ДПС зобов’язана виписати реєстраційне посвідчення на РРО.
9. Наступний дія– придбання торгового патенту. Для цього необхідно звернутися до органу ДПС з такими документами:
• Заявкою встановленої форми.
• Копією статуту ТОВ.
• Копією свідоцтва про державну реєстрацію.
• Документ, що засвідчує право власності на приміщення ресторану чи копію договору оренди/суборенди.
• Квитанцію про підтвердження сплати вартості торгового патенту (320 грн. за місяць).
10. Необхідно облаштувати в ресторані куточок споживача. В ньму має бути розміщена така інформація:
• Інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу.
• Книга відгуків та пропозицій.
• Адреси та номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів.
11. Завершальним етапом для початку роботи ресторану є найм працівників за трудовими договорами. Для цього необхідно:
- Укласти трудові договори з особами, які мають професійну спеціальну освіту (підготовку) у сфері ресторанного господарства, що підтверджується відповідними документами.
- Забезпечити проходження всіма працівниками медичного огляду для працівників харчової промисловості, а також отримати їхні медичні книжки із відповідними відмітками про проходження такого огляду.
- Забезпечити працівників спеціальним одягом, що відповідає санітарним нормам

Перелік нормативно-правових актів:

1. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 року № 4004-XII.
2. Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 року № 2806-IV.
3. Закон України «Про пожежну безпеку» від 17.12.1993 року № 3745-XII.
4. Закон України «Про планування і забудову територій» від 20.04.2000 року № 1699-III.
5. Податковий кодекс України від 02.12.2010 року № 2755-IV
6. Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 року № 1775-III.
7. Закон України «Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року № 481/95-ВР.
8. Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.1996 року № 98/96-ВР.
9. Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 01.06.2000 року № 1776-III.
10. Порядок видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень затверджений постановою КМУ від 14.02.2001 року № 150.
11. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 року № 219.
12. Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 року № 559.
13. Порядок проведення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 року № 833.
14. Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджені наказом Міністерства економіки від 11.07.2003 року № 185.
15. Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854.
16. Тимчасовий порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затверджений постановою КМУ від 13.05.1996 року № 493.
17. Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування, затверджений наказом Міністерства економіки України від 25.09.2000 року № 210.
18. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 року № 219.
19. Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПА України від 01.12.2000 року № 614.
20. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва тютюнових виробів, оптової, роздрібної торгівлі тютюновими виробами, затверджені наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 16.01.2001 року № 4/14.

Аудиторська фірма

І. Олійник Олександр Анатолійович, Сербіна Тетяна Володимирівна та ТОВ «Корона»,вирішили започаткувати власну справу і створити аудиторську фірму.
Відповідно до чинного законодавства, а саме за ч.3 ст.5 ЗУ «Про аудиторську діяльність» - загальний розмір частки засновників (учасників), які не є аудиторами, не може перевищувати 30%. Отже, один з засновників обов’язково повинен мати статус аудитора.
• За ч.1 ст.4 ЗУ «Про аудиторську діяльність», аудитором може бути фізична особа, яка має відповідний сертифікат. Отже, Олійник Олександр Анатолійович та (або) Сербіна Тетяна Василівна мають отримати сертифікат аудитора.
• За ч.3 ст.10 ЗУ «Про аудиторську діяльність», право на отримання сертифіката мають фізичні особи, які мають
вищу економічну або юридичну освіту, документ про здобуття якої
визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту, фінансів,
економіки та господарського права, досвід роботи не менше трьох
років підряд на посадах ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста,
економіста, асистента (помічника) аудитора. Звідси виходить, що один (чи обоє) повинні відповідати даним критеріям, для отримання сертифікату аудитора.
Порядок отримання сертифікату аудитора:
Для отримання сертифікату аудитора необхідно виконати наступні дії: - звернутися до Аудиторської палати України з наступним пакетом документів:
1. Заяву за встановленою формою (додаток №2 Положення про сертифікацію аудиторів);
2. Копію диплома, засвідчену нотаріально або за місцем роботи;
3. Копію трудової книжки, засвідчену нотаріально або за місцем роботи;
4. Документ про плату за проведення сертифікації (квитанція про оплату 3000 грн. за проведення кваліфікаційного іспиту з метою отримання сертифіката аудитора);
5. Копію першої сторінки паспорта;
6. Згоду на обробку персональних даних.
- не пізніше, ніж за 10 днів до іспиту, Комісія з сертифікації та освіти аудиторів при Аудиторській палаті Україні, повідомить кандидата про місце, дату та час проведення іспиту.
- після здачі іспиту та затвердження його результатів, секретаріат Аудиторської палати видає сертифікат аудитора.
ІІ. Тепер, маючи сертифікат аудитора, можна розпочинати процедуру державної реєстрації аудиторської фірми. За законом, аудиторська фірма може функціонувати в будь-якій організаційно-правовій формі. Розглянемо державну реєстрацію аудиторської фірми, як товариства з обмеженою відповідальністю:
По-перше,необхідно провести засновницькі збори, на яких більшістю голосів повинні бути прийняті рішення про створення юридичної особи, призначення директора, представників і т.д. За підсумками зборів складається протокол.
Категория: Контрольные работы | Добавил: opteuropa | Теги: додаткове завдання, самостійна з господарського права., Кафедра господарського права
Просмотров: 440 | Загрузок: 12 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Украина онлайн

Рейтинг@Mail.ru

подать объявление бесплатно