Главная » Файлы » Контрольные работы » Контрольные работы |
ОЦІНКА ВЕГЕТАРІАНСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
[ Скачать с сервера (42.2 Kb) ] | 09.09.2017, 09:56 |
ПЛАН 1. Введення 2. Види вегетаріанського харчування 3. Плюси вегетаріанства 4. Мінуси вегетаріанства 5. Рекомендації вегетаріанцям-початківцям 6. Лікування голодом 7. Теорія роздільного харчування 8. Список використаної літератури Введення Людині дано не дуже багато природних можливостей для підтримки і вдос-коналення здорового способу життя. За оцінками вчених медиків та фахівців з харчування, втілення в життя людей принципів здорового харчування дозволило б знизити смертність людей від багатьох захворювань. Фахівці та працівники харчової промисловості, сфери громадського харчування є свого роду «провідниками» уявлень і принципів в області харчування, реалізуючи їх у пов-сякденну їжу для великих мас людей. Цілі в харчуванні, проголошені Всесвітнь-ою організацією охорони здоров'я, не відповідають на щоденні практичні питан-ня, що виникають у будь-якого з нас: що, коли і скільки є? Неможливо розписати людині індивідуальне меню на кожен день. Ідеальним було б розуміння всіма людьми того, що єдиний шлях до здоров'я людини - вільний самостійний вибір їжі. Звичайно ж, прийом їжі не повинен зводитися в культ, немає необхідності прагнути до багатих і пишним трапезам арабських шейхів і римських патриціїв, так як ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти. Але погодьтеся, що при сьогоднішньому інтенсивному житті, коли динаміка стала нашим щоденним супутником, людина все більше схильний до режимів харчування, заснованих на сучасних концепціях збалансованого харчування. Більш підходящої для організму людини у фізіологічному відношенні і поліпшення самопочуття є їжа вегетаріанців. Вегетаріанство - система харчування, що виключає або значно обмежує споживання продуктів тваринного походження. Витоки вегетаріанства йдуть у глибоку старовину. Принципів вегетаріан-ства на основі релігійних догматів протягом тисячоліть дотримувалися багато груп населення. Широке поширення набуло у другій половині XIX в., Коли в ряді країн з'явилися суспільства вегетаріанців, що проповідують, що природною їжею людини є тільки рослинні продукти. Всупереч поширеній думці, термін «ве-гетаріанство» походить не від лат. vegetalis («рослинний» ), а від лат. vegetus, означає «міцний» , «повний сил» , «бадьорий» , «діяльний» . Англійські веге-таріанці, які ввели в ужи ток цей термін, надавали йому значення філософського та етичного життєвого принципу, а не просто практики вживання в їжу овочів. За даними опитування, проведеного Гіссенавскім університетом можна су-дити про основні причини переходу на вегетаріанське харчування: * Збереження здоров'я - 78% * Етичні причини - 69% * Екологічні міркування - 35% * Естетичні підстави - 28% * Релігійні - 23% * Філософські - 22% * Економічні - 19% * Гігієнічні - 9% У багатьох регіонах світу вегетаріанство пов'язано з економічними причи-нами, оскільки м'ясні продукти дорогі, дуже часто його дотримуються в силу ре-лігійних чи філософських переконань. Багато вегетаріанців відчувають відразу до м'яса із-за співчуття до тварин. Інші вважають, що через м'ясні продукти людині передаються різні хвороби або що в них містяться антибіотики, пестициди та інші шкідливі речовини. Ріст інтересу до вегетаріанства в останні роки пов'язаний із стурбованістю тим, що на виробництво м'яса витрачається набагато більше світо-вих ресурсів, ніж на виробництво рослинних продуктів. Серед прихильників вегетаріанства були видатні розуми людства - Піфагор, Епікур, Платон, Овідій, Плутарх, Сенека, Томас Мор, Монтень, Вольтер, Руссо, Ламартін, Адам Сміт, Байрон і ін. Правда, багато представників світової культу-ри, що віддавали перевагу саме рослинній їжі, відмовилися від м'ясної їжі тільки в зрілому віці, коли потреба організму в калорійної і багатої білками їжі вже зни-зилася. У наш час зафіксовано багато випадків, коли вегетаріанство стає "спадко-вим", тобто батьки з ранніх років привчають дітей до життя без м'яса. Проте ба-гато людей практикують полувегетаріанство - саме воно є основою деяких су-часних модних дієт. Види вегетаріанства У вегетаріанській системі живлення виділяють два напрямки. Перший - старовегетаріанський, що забороняє всі продукти, які прямо або побічно мають тваринне походження, і навіть мед. До них відносяться: а)сироїди (рослинна їжа без кулінарії); б)суворе вегетаріанство (тільки рослинна їжа). Другий напрямок – молоде вегетаріанство, беззабійне, менш суворе, що дозволяє поряд з рослинними продуктами вживання меду, молока і молочних продуктів. До них відносяться: а)нестроге вегетаріанство (допущення продуктів тваринного походження, крім м'яса тварин); б)лактовегетаріанці (допускають молоко і молочні продукти); в)лактоововегетаріанці (крім молока та продуктів з нього допускають ще і яй-ця). Суворе вегетаріанство не можна рекомендувати дітям, підліткам, вагітним та годуючим матерям. Лакто- та лактоововегетаріанство суттєво не протирічать основним вимогам раціонального харчування. При вегетаріанстві людина використовує близько 300 видів овочів, корене-плодів, бульб, бобових рослин, листя, стебел, зерен, квіток, близько 600 видів фруктів, близько 200 видів горіхів. Плюси вегетаріанства • Вегетаріанська дієта допомагає боротися із зайвою вагою, оскільки рослинна їжа містить менше калорій і жирів. Такий раціон навіть при значному обсязі спожи-ваних продуктів має невисоку енергетичну цінність і обумовлює відчуття наси-чення, що дозволяє не набирати зайвих кілограмів ваги. • Вегетаріанські дієти містять велику кількість рослинної клітковини, що стимулює перистальтику кишечника і сприяє регулярному його спорожнення при хронічних атонічних запорах. Рослинна їжа позитивно впливає на мікрофлору кишечника. • Овочі та фрукти виводять з організму шлаки і токсини, активізують захисні сили організму, нормалізують обмін речовин. Вегетаріанці майже не страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, діабету. Овочі містять у великій кіль-кості фітонциди - речовини, що згубно діють на хвороботворні бактерії і при-гнічують процеси гниття в кишечнику. Овочева їжа попереджає розвиток атеро-склерозу. • В овочах і фруктах міститься багато вітамінів і мікроелементів, у тому числі калію і магнію, тобто речовин, в яких вкрай потребує організм сучасної людини. • Для приготування овочевих страв використовується менше солі, яка у великих кількостях шкідлива для здоров'я. • Рослинна їжа містить багато корисних вуглеводів, які є хорошим джерелом енергії для організму. Тому вегетаріанці енергійні і серед них більше довгожи-телів. • Вегетаріанці впевнені, що, відмовившись від м'яса, людина знаходить не тільки здоров'я, але і душевний спокій. Їх гасло "Ми нікого не вбили" підвищує само-оцінку, піднімає особистість на вищий щабель розвитку. Мінуси вегетаріанства При використанні продуктів тільки рослинного походження неможливо скласти збалансований раціон харчування: в їжі тваринного походження містяться неза-мінні амінокислоти, необхідні для життєдіяльності людського організму. Їх де-фіцит може призвести до погіршення і навіть втрати зору (такі випадки відзнача-лися у нашій країні і за кордоном). Фізіологічна потреба організму в білку не може бути повністю покрита однією рослинною їжею. Збільшення обсягу споживаних продуктів, неминуче при низь-кокалорійної вегетаріанської дієти, призводить до перевантаження органів трав-лення, що може викликати ряд порушень в роботі організму і сприяти розвитку хронічних захворювань. Рослинний білок засвоюється значно гірше, ніж тваринний. Так, білок чорного хліба засвоюється на 48-70%, картоплі - на 60-68%, гречаної каші - на 60-70%, пшоняної - на 50%, в той час як білки м'яса, риби, яєць і молока засвоюються в межах 98%. За спостереженнями лікарів, через 5-7 років суворого вегетаріанства у людей помітно знижується імунітет. Вегетаріанство протипоказане дітям: для нормального росту і розвитку дитячого організму необхідні м'ясо та риба. Вегетаріанство не можна назвати економним способ | |
Просмотров: 957 | Загрузок: 48 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0 | |